Lakberendezési ötletek 2020-ra - DODO | Designban Otthon

Lakberendezési ötletek 2020-ra

Függetlenül attól, hogy milyen típusú házban vagy lakásban élünk, mind az otthonosságra törekszünk. Igazán otthonos akkor lesz egy lakás, ha rád, a lakójára van szabva. Ha a saját és a családod ízlése szerint tudod berendezni, amibe csupán annyira szólnak bele az aktuális trendek, amennyire azt ti szeretnétek.

A legjobb, ha mindenki a saját zugának megtervezéséért felel, a közös helyiségek kialakításához pedig családi kupaktanácsot hívtok össze, így biztosan minden lakó szeretni fogja az otthon melegét. Összeállításunkból kiderül, hogy melyik területen merre indulj el, ha igazán praktikus, ám otthonosan trendi lakást szeretnél.

Extrém falak

Az otthonod alap hangulatát a falak színe adja meg. Az idei trend szerint egészen extrém módon a fekete áll a dobogó élén. Ha van hozzá elég tered, akkor igazán jó is kisülhet belőle. A sötét színek nagy mennyiségben szűkítik a teret, ezért is festjük évtizedek óta fehérre vagy egészen halvány sárgára a szobákat. Azonban idén bátran adj az alapszínhez némi feketét.

Bolondítsd meg a nappali szabad falát egy függőleges sötét csíkkal, amit a bútorok stílusától függően minimalista módon hagyj szabadon, vagy dekoráld fehér virágokkal, esetleg további világos csíkokkal. Ha nem vagy fekete párti, de mégis extrém hatást szeretnél, akkor használd a sárga merészebb árnyalatait, vagy az év színét, a mélykéket. Egyre ügyelj! A szoba méretének megfelelően kombináld őket, kis térben nem tanácsos sem a feketét, sem a kéket túlsúlyba helyezni.

Többfunkciós bútorok

Játssz a térrel és a stílusokkal! Az elmúlt néhány évben a minimalista dizájn megingathatatlanul bevette magát a kedvencek közé. Használd a konyha, a nappali, de akár az egész lakás alap stílusaként és dobd fel némi vintage hatással. Letisztult „kocka” bútorok, semleges színek, átlátható tér, melynek egy ódon szekrény vagy fotel hamar a középpontjába kerül és az egész minimalizmusról eltereli a figyelmet. Igazán kedves hatás alakul így ki, amit a kiegészítőkkel tovább variálhatsz. Rugaszkodj el a megszokottól, és told a kanapét bátran a nappali közepére, így az körbejárható lesz, amivel növeled a mozgásteredet.

 

Kisebb tér esetén válassz többfunkciós bútorokat, kihúzható kanapéval hatalmas helyeket varázsolsz magadnak, viszont amikor a kényelemé a főszerep kellő eleganciával tárja azt eléd. Illetve terjeszkedj felfelé, szerelj fel eltolt polcokat, a konyhában pedig használj magasított pultot, egy-két fémvázas bárszékkel használhatóvá téve. Így a pultok alatt további tárolási lehetőségeket kapsz, úgy, hogy senkinek nem lesz semmi útban.

A lényeg a harmónia

A falak színe megadja az alapot, a kiegészítőkkel pedig tovább hangolhatod az összképet. Egy rosszul megválasztott falikép vagy asztali dísz az egész miliőt tönkre teheti. Hogy ne így legyen vesd össze a bútorok és a falak színeit, majd ennek megfelelően dönts, hogy mintás vagy egyszerű textileket választasz, illetve milyen típusú növényekre, képekre és dekorációs elemekre lesz szükséged. Nem kell egy stílusnál leragadnod, csupán helyiségeken belül legyen meg az összhang. Sokáig éltünk abban a hitben, hogy csíkosat a kockással vagy pöttyöset a virágossal nem kombinálunk – mára ennek vége!

Annak ellenére, hogy csíkos a fal nyugodtan tegyél a kanapéra virágos párnákat, ilyenkor csupán arra figyelj, hogy a színek legyenek harmóniában. Ha a kanapé semleges színű, akkor dobd fel élénk színű díszpárnákkal, az asztalra pedig tegyél egy mini sziklakertet, mellyel behozod a természetet a lakásba.

A kint az új bent

Rendezd be a nappalid hasonmását a szabadban, imádni fogod, amikor beköszönt a jó idő. Használj a teraszon is szőnyeget, kényelmes, például rattan foteleket, válassz a belső térhez passzoló kinti textileket, nagy párnákat, terítőt. És ami minden teraszt tökéletessé varázsol, az a rengeteg növény. Ne fukarkodj velük, ha nem vagy kimondottan botanikus alkat, akkor is megtalálhatod azt a növényt, mely kompatibilis lesz veled és az erkélyeddel.

Alakíts ki egy kinti konyhakertet, egy kis odafigyeléssel a szupermarketben megvásárolt egynyári fűszernövények is veled lesznek egészen őszig. Kevesebb négyzetméteren növeld felfelé a teret, használj fali virágtartókat, vagy készíts raklap falat, amit olyan színűre festhetsz amilyenre csak szeretnéd, és tegyél rá futónövényeket. Így lesz egy teljes növény falad, mintha csak a természetben lennél.

Ami csak 2020-ra jellemző

Visszatér köreinkbe a virágos tapéta, ami egy kevert minimalista – vintage lakásban igazán romantikus hatást kelt. Azonban, ha inkább hanyagolnád a virág mintákat, akkor az idei év legnagyobb újítása a fekete és a mélykék bevezetése neked szól, mely háttérbe szorítja azt az elképzelést, hogy a lakás csak fehér falakkal lehet tágas. A sötétebb színek bevonásával nem csak tágas, de trendkövető is lesz az otthonod. Állítsd párba a fehérrel, mellyel határozott kontrasztot alkot, mindezt a konyhába is beviheted, ott is leszámolhatsz a fehér fal – fehér csempe kombinációval.

És ha már konyha, nyugodtan vidd be ide a kis szobrocskáidat, már nem kell a művészetet a nappalira szorítani. Egy romantikus hálószoba legfőbb eleme pedig a reneszánszt idéző baldachinos ágy, amit ma már könnyen beszerezhetsz szinte bármelyik lakberendezési üzletből különösebb fejtörés nélkül.

Keresés