Egy világos otthon kellemesen hat az érzelmeinkre - DODO | Designban Otthon

Egy világos otthon kellemesen hat az érzelmeinkre

Ha valaki nem tud dönteni két színárnyalat között, válassza a világosabbat – ez a tippünk azoknak, akik éppen otthonuk enteriőrjén gondolkoznak. A világos színek előnyeit sokáig lehetne sorolni, ebben a cikkben a legfontosabbakat szedtük össze.

Egy világos otthon kellemesen hat az érzelmeinkre

Meghittség, kényelem, komfortérzet

Amikor az utcán süt a nap, szívesen indul el otthonról az ember, amikor viszont borongós az idő, legtöbbször nem akaródzik kimozdulni a lakás melegéből. Ez az általános vélemény szorosan összefügg azzal, hogy az emberek nagy része odavan a világos színekért, hiszen jóval barátságosabb úgy környezetünk, mint a sötét, komor időben. Ezt a párhuzamot az otthonunknál is felismerhetjük, kutatások bizonyították ugyanis, hogy a világos színeknek pozitív hatásuk van az érzelmekre.  A világos otthon éppen ezért jelent meghittséget, melegséget, kényelmet és komfortérzetet.

Egy világos otthon kellemesen hat az érzelmeinkre

Ahhoz, hogy ez létrejöjjön, a természet mellett az épület adottságaira is szükség van, gondolunk itt az ablakok méretére vagy a tájolásra. Ezek azok a tulajdonságok, amelyeken nem, vagy csak alig tudunk változtatni. Szintén fontos azonban a világos összhatás eléréséhez az enteriőr kialakítása, amelyben néhány apró trükkel csodákat lehet elérni.

Válaszd a világos árnyalatokat!

Általánosan igaz a javaslat, hogy ha valaki nem tud dönteni két szín között, válassza a világosabbat. Igaz ez a falfestékeknél és a bútorok esetében egyaránt. A világos megoldások több fény hatását keltik, ez barátságosabb környezetet teremt. Ha már a fényt említettük: ne spóroljuk ki a lámpákat otthonunkból. Ha kívülről kevés világosság érkezik, a jól megválasztott lámpatestekkel rá lehet segíteni az összhatásra. A kínálat bőséges, mindenféle szobához, stílushoz találni tökéletesen illeszkedő fényforrást. Ha pedig a lámpáid már megvannak, és konkrét tippekre van szükséged az elhelyezésükhöz, itt találsz 3 szuper tippet!

Egy világos otthon kellemesen hat az érzelmeinkre

A világos színek növelik a teret

További előny, hogy egy világos szín tisztaságérzetet sugall. Ennek minden helyiségben vannak előnyei, de a fürdőszobában és a konyhában különösen fontos. Nem muszáj lemondani az erősebb, sötétebb színekről, de ezeket azokba a szobákba ajánlják a szakemberek, ahová megfelelő mennyiségű természetes fény jut. Ahol ez nincs így, ott a világos megoldások a nyerők.

Egy világos otthon kellemesen hat az érzelmeinkre

A világos színek további előnye, hogy megnövelik a teret, így egy apró helyiség is tágasnak hathat optikailag. Bár a szobák méretét egykönnyen nem lehet megnövelni, egy tisztasági festés, egy dizájnváltás csodákat tehet, ha megfelelő színekkel dolgozik az ember.

Melyek ezek? Nem meglepetés, hogy a fehér a legfontosabb, de a sárga, a piros, de a világoszöld vagy a világoskék is ide tartozik. Ezek tágítják a teret, javítanak a hangulatunkon. Ez a falaknál fontos, de még lényegesebb a mennyezetnél, ahol „optikailag” további szobamagasság nyerhető a világos színekkel.

Egy világos otthon kellemesen hat az érzelmeinkre

Hazánkban sokan esküsznek a világos színekre, igaz ez a házak belső és külső festésénél is. Egy piacvezető festékgyár felméréséből kiderült, minden ötödik válaszadó fehér házban lakik, és például a hálószobákban is ez a legnépszerűbb szín. Szintén a világos megoldások közé tartozik a krémszín, a barack vagy a vajszín, ezek is nagy mértékben segítenek a megfelelő hatás megteremtésében.

Ha a dekorációt szeretné valaki lecserélni, szintén kiváló választást jelent egy fehér bútor beillesztése az enteriőrbe. A fehér és fekete klasszikus párosa kivételesen jól illeszkedik a legtöbb otthonba, megfelelő arányban megválasztva a darabokat pedig kiválóan harmonizálnak. Ahhoz, hogy a világos összhatás ne forduljon át unalmasba, néhány apró dekorációs elem élénk színével járulhatunk hozzá.

Keresés