3 tipp a megfelelő fényforrás kiválasztásához - DODO | Designban Otthon

3 tipp a megfelelő fényforrás kiválasztásához

A lámpák ma már nem csak lámpák. Hajlamosak vagyunk rájuk kizárólag funkcionális tárgyakként tekinteni, pedig ennél sokkal nagyobb szerepet játszanak. Ha alaposabban körülnézel az otthonodban, rájöhetsz, hogy a világításon túl igen jelentős dekorációs erővel is bírnak.

3 tipp a megfelel fényforrás kiválasztásához

Ahhoz, hogy megtaláld otthonodba a megfelelő lámpákat, több tényezőt is figyelembe kell venned, amelyekhez most segítséget nyújtunk Neked!

A design

Design szempontjából azt kell szem előtt tartani, hogy a kiválasztott lámpa mennyire illik a környezetébe. Ezt befolyásolja a lakás, illetve az adott helyiség stílusa: a színek, amik a bútoraidon, a falakon, a lakástextileken vannak jelen, a formavilág, ami szintén meghatározza, hogy mennyire fog illeni a lámpád a környezetébe.

3 tipp a megfelel fényforrás kiválasztásához

Egy modern lakásba ne akarj berakni egy régi, gazdagon díszített lámpát, mert furcsán fog kinézni! Igaz, nem kell egyetlen stílusnál leragadni, de azért arra érdemes ügyelni, hogy egymással harmonizáló elemeket kombinálj. Ha például egy olyan darabot szeretnél, amely egyszerre modern és visszafogott, de maximálisan betölti a funkcióját, akkor egy réz színű, geometrikus darab jó választás lehet.

Ahány lámpa annyi funkció

Annyiféle lámpa van: olvasólámpa, állólámpa, mennyezeti lámpa, asztali lámpa, padlólámpa, falilámpaés még sorolhatnánk. Mindegyik más funkcióval bír: a mennyezeti lámpa például az alapvilágítást adja meg. Az olvasólámpa célzott fényt biztosít egy adott területre. Az asztali lámpa segíti megvilágítani az íróasztalodat. A sarokban pedig egy állólámpa maximálisan alkalmas arra, hogy a csillárnál enyhébb fényt biztosítson és ezzel sokkal romantikusabb hangulatot kölcsönözzön az otthonodnak.

3 tipp a megfelel fényforrás kiválasztásához

Amikor eldöntöd, milyenek kerüljenek az otthonodba, mindig ügyelj arra, hogy minden igényt ki tudjanak szolgálni! Gondold végig, hogy melyik helyiséget hogyan használod, mire lehet szükség, és úgy tervezd meg a világítását, hogy minden funkciót kiszolgáljon!

A lámpabúra típusa

Egy nyitott vagy átlátszó búra az egész szobát bederítő, szórt fényt ad. Egy zárt búrával rendelkező csillárnál viszont a fény sokszor csak egy szűk sávban, lefelé világít így a szoba más világítás hiányában sötétnek tűnhet.

Fényerő

Szót kell ejteni még egy nagyon fontos tényezőről, a lámpa erejéről, a fényerőről is, amely a beletehető fényforrástól függ. A fényerő részben a lámpába tehető fényforrás maximális teljesítményétől (Hány Wattos?), illetve a berakható fényforrások darabszámától függ. (pl.: 3x40W) A manapság divatos izzószál hatású lámpák ugyan nagyon hangulatosak, de fényt alig adnak. Ezt a lámpavásárlás során mindenképpen érdemes átgondolni! 

3 tipp a megfelel fényforrás kiválasztásához

Színhőmérséklet

A színhőmérséklet adja meg, hogy egy fényforrás fénye mennyire fehér / sárga színű. erősen, és milyen színű a fénye. Laikus szemmel talán nem tűnik fel, hogy más színű fényt ad egy-egy lámpa, de a szemed igenis észreveszi, ha nem megfelelő számodra a mértéke. Érdemes otthonra a melegebb fényű, 2700 Kelvin körüli fényforrást választani!

Kelvin skála

Egy szépen megvilágított otthonban sokkal jobban érzi magát az ember. Túl sötét, túl sárgás fényű helyiségekben például egy nyomott, altató hatás fog érvényesülni, míg a túl erős fény folyamatosan bántja a szemet. Egy nagyobb nappaliba vagy üzlethelyiségbe, ahol akár több lámpa is lehet, nyugodtan szerezz be egy nagyobb, tompább fényű állólámpát is, hiszen hangulatos hatást fog kölcsönözni.

Amikre tehát figyelned kell, amikor lámpákat választasz otthonodba:

  • Milyen helyiségbe választod a lámpákat?
  • Milyen funkciót fognak betölteni?
  • Milyen stílus és színek dominálnak? Illik a szobába?
  • Van-e már másik fényforrás abban a helyiségben?
  • Milyen a lámpabúra? Szórt vagy fókuszált fényt ad?
  • Milyen fényerejű és színhőmérsékletű fényforrást tervezel bele? 

Ha mégis maradt benned kérdés, keress minket bátran elérhetőségeinkvalamelyikén! :)

Keresés