Kanapé kisokos - Hogyan válassz? - DODO | Designban Otthon

Kanapé kisokos - Hogyan válassz?

A kanapé a nappali meghatározó, központi bútordarabja. Egyszerre kell esztétikusnak, kényelmesnek és funkcionálisnak lennie, miközben megteremti a harmonikus látványt. Cikkünkben segítünk a választásban!


AMARETO sarokkanapék

Milyen szempontok szerint válassz kanapét?

Elsőre egyszerűnek tűnik a kanapé kiválasztása, de hidd el, a hatalmas kínálatot látva te is könnyen elbizonytalanodhatsz. Az otthonod egyik legtöbbet használt bútoraként ma már számos olyan funkcióval rendelkező modern kanapét érdemes választanod, ami nemcsak a lakberendezés mikéntjét határozza majd meg, hanem a tökéletes kényelmedet is szolgálja.

Ez lesz a családi programok, a baráti összejövetelek helye, miközben alkalmas lesz arra is, hogy hosszabb-rövidebb ideig pihenhess, relaxálhass rajta. Ezek a bútorok többféle funkciót hivatottak betölteni: egyrészt a színükkel, méretükkel, formájukkal dekoratív térelemként hozzájárulnak az otthonod harmóniájának megteremtéséhez, másrészt pihenő felületként funkcionálnak egy hosszú nap után.

A választás legfontosabb szempontjai lehetnek:

  • a kanapé mérete
  • a kanapé funkciói, típusai
  • a kanapé ülőfelülete, konstrukciója
  • a kanapé kárpitozása (anyagok, színek, minták, design)
  • az ülőgarnitúra stílusa, jellegzetessége

Kanapé vásárlás előtt sok kérdésre kell ismerned a pontos választ annak érdekében, hogy a legoptimálisabb legyen a választásod. Például fontos, hogy hányan és milyen gyakran ülnek rá naponta, azaz mennyire lesz kihasznált? Csak ülőbútorként akarjátok használni vagy néha aludnátok is rajta, esetleg alkalmasnak kell lennie akár a rendszeres alváshoz is?


COZY VELVET kanapék

A kanapé mérete

Nagyon lényeges, hogy még a kanapé megvásárlása előtt pontosan mérd le azt a helyet, ahová majd a bútordarabot helyezni akarod. Gondold át, hogy a fal mellé, vagy a helyiség közepére akarod tenni az új szerzeményt, esetleg pont az a divatos szürke sarokkanapé az álmod, amit a múltkor láttál a DODO webshopján. :)

Nagyobb kanapét nagyobb helyiségekbe érdemes választani, mert a kisebb nappalit aránytalanul uraló bútordarab idővel csak zavarni fog és össze is nyomja majd az amúgy is kisebb méretű teret. Fontos szempont az is, hogy hány tagú a család, hányan használják majd a kanapét. Ha többen vagytok, és van elegendő hely a nappaliban, akkor érdemes bútorgarnitúrában gondolkodni, ahogy mérlegelni kell azt is, hogy van-e annyi hely, hogy a kanapét rendesen ki lehessen húzni, ha vendég érkezik. A kis méretű sarokkanapé előnye, hogy olyan helyeket is ki tudsz használni vele, melyeket más bútorokkal nem.

Milyen kanapék vannak?

Kisebb méretű lakásba, váróba, irodába talán a sarokkanapé válik be a legjobban. Ha eleganciára törekszel - és az anyagi lehetőségeid is engedik -, akkor a bőr kanapé lesz a nyerő, viszont ha kicsi a lakásod, de gyakran érkezik vendéged, akkor a kanapéágy lesz a legmegfelelőbb. Egyébként a kanapék közé soroljuk a heverőket és a díványokat is, amelyek leginkább fekvésre, pihenésre készültek.

Sarokkanapé vagy U alakú ülőgarnitúrát válassz?

A sarokkanapé, vagyis az L alakú kanapé, illetve U alakú kanapé helyigénye nagymértékben eltér: míg az L alakú kanapék inkább a kisebb szobákba ideálisak (bár egy nagy szobában is remekül mutatnak ha nagyobb méretben vannak kiválasztva), addig az U alakú garnitúrák előnyei csak a nagyobb nappalikban tudnak érvényesülni. Nagyon fontos a színválasztás is: a kisebb szobák tere optikailag nyújtható ha világos színű sarokülőt választasz bele.


MODERN BAROCK barna mikroszálas sarokkanapé

Mi szól az L alakú kanapé mellett?
  • kis helyen elfér
  • kis méretű szobában is sokan, sokféleképpen tudnak ülni rajta
  • akár térelválasztónak is használhatóak
Mi szól az U alakú sarokülők mellett?
  • a nagyságuk miatt még több helyet biztosítanak
  • az U alakzat közepén elhelyezhető egy dohányzóasztal, ami könnyen elérhető

Lényeges annak az a eldöntése is, hogy egybeépített vagy külön szerelt legyen a kanapé. Az L alakú kanapék esetében ez nem igazán kérdés, hiszem jellemzően egybeépített változatban kaphatók, ami az időtállóságukat és a stabilitásukat is növeli. Ráadásul praktikus módon ágyazhatóak, ágyneműtartójuk is van, ezért kényelmes éjszakai fekhelyként is használhatóak. Az L alakú kanapékból természetesen létezik külön szerelt is, így ha ilyet választasz, akkor könnyen meg tudod változtatni az irányát, illetve költözésnél nem az egészet kell egyben elmozdítani. Az U alakú kanapék esetében viszont célszerű több darabból álló változatot vásárolni (1-2-3 vagy 2-2-3 darabos), mert így azt a kedved szerint variálhatod, mozgathatod, és költözéskor is egyszerűbb bánni velük.

A kanapék szerkezete

A kanapé szerkezete fontos szempont, hiszen ez biztosítja az ülőbútor tartósságát és stabilitását. A masszív kanapék nagyobb terhelhetőséggel rendelkeznek, a kinyitható kanapék közül érdemes tartós fából készült darabot választani. Kevésbé tartós konstrukciók a forgácslapból vagy műanyagból készült szerkezetek, bár a műanyag kanapé ennek ellenére - pont a könnyebbsége miatt - jó választás például a gyerekszobába.

Lényeges a kanapé ülőfelületének milyensége is, amit az határoz meg, hogy milyen igénybevételnek kell majd megfelelnie. Ismert a szivacsos és a rugós ülőfelület - mindegyiknek megvannak a maga előnyei és hátrányai.

A szivacsos ülőfelületnek két különböző fajtája van: a hagyományos szivacs és a habszivacs. A hagyományos szivacs keményebb kivitelű, kevésbé kényelmes a habszivacshoz viszonyítva. A habszivacs kényelmesebb, viszont drágább anyag. Léteznek belőle kemény, közepesen kemény, illetve nagyon puha kivitelűek is.

A rugós ülőfelületet kis részben szivaccsal kombinálják - közkedvelt kivitel, de sajnos idővel a rugó tönkremehet. Az, hogy kinek melyik változat a legjobb, egyéni érzékenység kérdése is.

A kárpitozás anyaga

Sokan hezitálnak akkor is, amikor a kanapé kárpitozásáról van szó, nehezen tudják eldönteni, hogy a bőr vagy szövet a jobb választás? Olvass tovább, és bemutatjuk őket!

Bőr kanapék

A nappali ülőgarnitúra készülhet bőrből, hiszen a bőr luxus érzetet kelt, de fontos tudnod, hogy csak úgy élvezheted hosszútávon a szépségét, ha folyamatosan és az előírásoknak megfelelően karbantartod azt. Az ápolás hiánya ugyanis hamar megmutatkozhat: a bőr repedezni, roncsolódni kezd, ami nem túl szép látvány. Megfelelő ápolás mellett viszont évtizedekig díszítheti az otthonod. Ehhez egy speciális krémmel évente le kell kenni, és 2-4 alkalommal impregnálni.

Mivel nem igazán szereti a napfényt, és a meleget sem tolerálja, ezért soha ne tedd nagyon napos helyre vagy a kandalló mellé. Ha ragaszkodsz a bőr kanapé eleganciájához, ma már színekben is széles paletta áll rendelkezésedre: a sztenderd színek (a barna, fekete) mellett még számos szín és árnyalat, valamint különféle textúrák között keresgélhetsz. Így könnyen megtalálhatod azt, amelyik a legjobban illeszkedik a belső tér stílusához és hangulatához.


DAKOTA műbőr kanapé

A bőr szépsége az idő múlásával még kifejezettebb lesz, hiszen természetes anyagként folyamatosan változik, “érik”, megismételhetetlen és egyedi színeket, jellemzőket kialakítva.

Szövet kanapék

A szövet kanapék elterjedtebbek, amiben biztos, hogy szerepe van az elérhetőbb áraknak is. Előnyük, egyrészt, hogy - köszönhetően a gazdag szín és textúra választéknak - könnyen meleg, otthonos hangulatot varázsolnak az enteriőrbe, másrészt nem igényelnek különösebb karbantartást sem, hosszú évekig élvezhetitek a kényelmét. Sőt, ha még egy mosható, erős anyagú kanapé huzatot is beszereztek, akkor azzal jelentősen növelhető a bútor élettartama. Arról nem is beszélve, hogy a szürke kanapé szinte újjászületik egy másik huzattal ellátva.

Kattints ide és olvass tovább a kárpitokról! Személyesen pedig a 1119 Budapest, Petzvál József utca 46-48. címen található bemutatótermünkben tudod megnézni a kanapékat és a különböző szöveteket.

A kanapé szövet kárpitja lehet:
  • pamut - ez kellemes tapintású, de hamar fakul
  • gyapjú - környezetbarát anyag, ami ellenáll a szennyeződéseknek, viszont valamivel drágább kategóriába tartozik
  • lenvászon kanapé - szintén kellemes tapintású, természetes anyag, magasabb ár jellemzi
  • poliészter - egyszerű, tartós, praktikus anyag, ami hosszú élettartammal rendelkezik, egyszerű karbantartás mellett
  • kordbársony - elegáns hatást keltő, a bársonyra emlékeztető szövet - igazi visszatérőnek számít a divat világában
  • bársony - napjainkban már nem selyemből készül, hanem szintetikus szálakból, jól illik a glamour és a romantikus stílushoz
  • mesterséges bőr/vegán bőr/műbőr - olcsóbb alternatíva, ami egyszerűen karbantartható és remek opció azoknak, akik a valódi bőrt nem tudják/nem akarják megvásárolni

Nézd meg szubjektív összehasonlításunkat a bőr és a szövet kanapékról:

A kanapé funkciói

A kanapé nemcsak ülőalkalmatosság lehet, hanem ideiglenes vagy akár hosszabb használatra is alkalmas fekvőfelület. Ilyenek a kinyitható kanapék - amelyek ágyként funkcionálhatnak, ha a vendégeid érkeznek. Persze választhatsz olyan minőségibb, masszívabb darabot is, amely teljes valójában helyettesítheti a franciaágyat is. Szempont, hogy a kanapé könnyen kinyitható legyen, akár egyetlen személy által is - erre többféle kinyitási módszert kitaláltak, ezek közül a legpraktikusabb az ülőrész alatt lévő fogantyúval történő kihúzás.

Design, szín és stílus

Kanapé vásárláskor is figyelembe kell venned a nappalid stílusát és jelenlegi berendezését (hacsak nem alakítod át az egész helyiséget). Általában egy élénk színben pompázó kanapé a helyiség domináns bútorává válik, más színekkel kombinálva pedig a káosz érzését képezheti. Fontos, hogy elsősorban ne csak az aktuális trendeket kövesd, hanem vedd figyelembe a , a saját ízlésed is. Ne feledd most sem: a világos színek tágítják a teret, viszont kényesebbek a szennyeződésekre. Ha a gyerekek is rendszeresen használják a kanapét, akkor egy közepesen sötét kanapé praktikusabb megoldás, hiszen elrejti a foltokat.


CANDIS kék bársony kanapé

Ha konkrét stílus alapján válogatnál, útmutatóinkban megtalálod a különböző stílusok jellemzőit!

    Milyen árkategóriájú kanapék közül tudsz választani?

    A kanapé ára is fontos tényező a döntéshozatalban. Általában három kategóriát különböztetnek meg:

    • Az alacsonyabb árú kanapék: ezeket az alkalmi használatra tervezték és átmeneti időszakra. A konstrukció és az anyag minősége itt nem olyan fontos, hiszen csak annyi az elvárásunk vele szemben, hogy legyen egy hely, ahova leülhetünk - később úgyis lecseréljük.
    • Közepes árú kanapék: itt már érdemes arra számítani, hogy a kanapé tartós, kényelmes és illeszkednie kell a designba. Emiatt a vásárlásnál alaposan meg kell vizsgálni a konstrukciót, a funkciókat és az anyagokat, hogy a minőség és ár aránya kiegyensúlyozott legyen.
    • Magasabb árú kanapék: a kanapét tudatosan azzal a nem titkolt elvárással vesszük meg, hogy az évtizedekig megbízhatóan használhassuk majd az otthonunkban.

    A DODO kínálatában olcsóbb és drágább kanapékat is találtok, attól függően, hogy milyen az anyaghasználat, hogyan készült az adott kanapé stb. Mivel több száz kanapénk van, ezért mindenki megtalálhatja a számára legmegfelelőbbet.


    GILIOLA rózsaszín bársony kanapé

    Ápolás és karbantartás

    Közismert tény, hogy a megfelelő karbantartás meghosszabbítja az ülőbútorok élettartamát. A kanapék ápolásához nincs általános szabályzat, hiszem nagymértékben a kanapé kárpitozásának függvényében kell eljárni. Nagy segítség lehet a levehető huzat, ami megkönnyíti az üléspárnák tisztítását. A tisztítószerek használatánál mindig kövesd a gyártói utasításokat, hiszen ahány kárpit típus, annyi tisztítószer és tisztítási mód lehet.

    Bízunk abban, hogy összeállításunkkal a segítségedre lehettünk a döntésben! Vásárolj te is minőségi termékeket, hogy azok minden elvárásodnak megfelelhessenek hosszútávon is!

    További kapcsolódó tartalom a DODO blogján:

    További kapcsolódó tartalom a DODO YouTube csatornájáról:

    Keresés