Ilyen árakkal zárta 2021-et a hazai lakáspiac - Ingatlannet.hu elemzés - DODO | Designban Otthon

Ilyen árakkal zárta 2021-et a hazai lakáspiac - Ingatlannet.hu elemzés

Az Ingatlannet.hu legújabb elemzésében azt mutatja be, hogy hogyan is zárta a 2021-es esztendőt a hazai lakáspiac, kitérve a főváros kerületeire, néhány agglomerációs településre, valamint a nagyobb vidéki városokra.

Jöjjenek legdrágább és legolcsóbb fővárosi kerületek

A 2021. novemberi statisztikai adatokat tekintve – ahogy az lenni szokott – elég szélsőségesen alakult Budapesten az eladásra szánt lakások átlagárai kerületekre bontva. Lássuk, hol lehetett a legkedvezőbb áron lakáshoz jutni, és hol kellett mélyen a zsebbe nyúlni.

Az Ingatlannet.hu statisztikái szerint a fővárosi kerületek közül a legalacsonyabb négyzetméter árral egyértelműen a XXI. kerület lakáspiaca jellemezhető. Itt novemberben a téglalakások átlagos négyzetméter ára 550 ezer Ft-ra tehető. Velük szemben a legborsosabb átlagos négyzetméter árral az V. kerület lakásai jellemezhetők. Novemberi átlagáruk egészen 1,2 millió Ft/m2 fölé kúszott.

Talán ez az eredmény kevésbé meglepő, hiszen az V. kerületben eladó lakások évek óta vezetik az árbeli rangsort és nagyon úgy tűnik, hogy meg is fogják tartani az előkelő pozíciójukat. Az utánuk következő I. kerület ugyan igyekszik tartani a tempót, de nem éri utol és nem tudja majd megelőzni az első helyezettet.

Gondoltad volna, hogy az agglomerációban ilyen drágák a lakások?

Sem Budapesten, sem az agglomerációjában nem volt már jelen látványosabb áresés, inkább kisebb mértékű drágulás volt tapasztalható a tavalyi évben. Máris mutatjuk, hogy alakultak ennek fényében a belváros közeli települések lakásárai.

Budaörsön kifejezetten nagyot ment előre a téglalakások árváltozása és ennek köszönhetően az év végére elérték a 900 ezer Ft/m2-es határt. Emellett az alábbi településeken is jóval fél millió forint volt a téglalakások egyetlen négyzetméterének átlagos kínálati ára:

  • Gödöllő: 600 ezer Ft/m2
  • Vác: 640 ezer Ft/m2
  • Budakeszi: 700 ezer Ft/m2
  • Érd: 740 ezer Ft/m2
  • Dunakeszi: 800 ezer Ft/m2
  • Szigetszentmiklós: 830 ezer Ft/m2
  • Szentendre: 880 ezer Ft/m2

Természetesen az agglomerációs települések lakásárai nem ütik meg, és nem is fogják egyhamar megütni a fővárosi lakásárak felső, milliós kategóriába tartozó szintjét, de azért az erős középmezőny szereplői közé besorolhatjuk őket.


Miskolc külső városrésze

Tippelj melyik a legdrágább vidéki megyeszékhelyünk!

A vidéki megyeszékhelyek vizsgálatát nyugati és keleti szempontból is nézhetjük, ugyanis a skála egyik és másik végén más-más lakásárakkal találkozhatunk.

Ami az ország nyugati részét illeti, a legalacsonyabb és legmagasabb átlagár a téglalakások esetében 350 ezer Ft/m2 és 780 ezer Ft/m2. Az egyik végleten Szekszárd, a másikon pedig Veszprém helyezkedik el. Ki tudod találni, hogy melyik árhoz melyik város tartozik? A megoldás: Szekszárd - 350 ezer Ft/m2, Veszprém - 780 ezer Ft/m2

A Magyarország keleti részében fekvő megyeszékhelyek lakáspiaci árai között is igen nagy a differencia, azonban ebben az esetben az alsó határ sokkalta lejjebb van. A legalacsonyabb átlagár Salgótarján esetében mutatkozott, 160 ezer Ft/m2-rel, míg a legmagasabb Debrecen esetében 750 ezer Ft/m2-rel.

Erre lehet számítani 2022-ben a szakértők előrejelzése szerint

Az építőipari anyagárak felfelé ívelése már abszolút megadta a kezdőlökést az ingatlanpiaci árak emelkedésének. Nemcsak a tavalyi évben, de idén is nagy mértékű drágulást várhatunk az építőipari anyagoktól. Első körben ez nagyjából akár 20%-os is lehet. A mérték bizonytalan, de azt konkrétan tudjuk, hogy mely alapanyagok esnek leginkább a drágítás alá: tégla, kerámiaburkolatok és hőszigetelők. A gyártók kénytelenek megtenni az újabb és újabb emelést, annak érdekében, hogy fedezni tudják a többszörösére növekedett energiaköltségüket.

Az alapanyagárak ilyen látványos drágulása az ingatlanárakra is nagy hatást gyakorol. Természetesen ez nemcsak a vásárlókat, hanem a vállalkozókat is bosszantja. Sőt, emiatt az újonnan épülő ingatlanok mellett a felújítás alatt álló ingatlanok is sokkal borsosabb áron lesznek elérhetők. Aki ingatlant szeretne vásárolni 2022-ben, valószínűleg rosszabbul jár, mintha 2021-ben bonyolította volna le a tranzakciót. Persze kivételek mindig akadnak.

Egyelőre tehát úgy tűnik, hogy a jövőben semmi sem fogja átbillenteni a jelenlegi trendeket, azaz a mérsékelt áremelkedést. A vásárlók tehát árzuhanással nemigen számolhatnak. Bár megvan az esélye annak, hogy egy nagyobb kaliberű esemény átrendezi a jelenlegi helyzetet, arra viszont nem lesz képes, hogy átfordítsa a folyamatokat.

Még több ingatlannal kapcsolatos cikkért kattints!

Keresés