Lakásfelújítási támogatás 2021 - DODO | Designban Otthon

Lakásfelújítási támogatás 2021

2021-ben akár több millió forintnyi lakásfelújítási támogatás is igényelhető, az Otthonteremtési Program keretében pedig akár a költségek fele, legfeljebb 3 millió Ft vissza is igényelhető.

Kérdések, melyekre a cikkből választ kaphattok:

  • Milyen költségekkel kell számolni egy teljes felújítás során?
  • Mikor és miért éri meg támogatást igénybe venni?
  • 2021-ben milyen támogatási lehetőségek közül választhatunk?
  • Kik jogosultak a támogatásra?
  • Mekkora összeget igényelhetünk?
  • Pontosan milyen munkálatokkal kapcsolatban igényelhetünk a lakásfelújítási támogatást?
  • Hogyan igényelhető lakásfelújítási támogatás?
  • Milyen dokumentumokra van szükség az igényléshez?

Képzelj el egy olyan világot, ahol soha többé nem nyikorog a régi parketta, és nem szürke a fürdőszobában a csempe. Minden új, és jól működik. Bátran kihúzhatod a konyhaszekrény fiókot, nem fog leszakadni a benne lévő súlytól, és nem kell többé a kád kopott foltjait sem takargatnod a zuhany függönnyel.

Legtöbbünk életében eljön az a pont, amikor nem lehet tovább halogatni a lakás felújítását, hiszen mint minden, úgy idővel az otthonunk is elhasználódik - bármennyire is vigyázunk rá. Viszont az igény ellenére nehezen vágunk bele, főként a magas költségek miatt, ugyanis egy teljes lakásfelújítás akár több millió forintba is kerülhet. Az anyagiak mellett pedig komoly időráfordítást is igényel. Cikkünkben megmutatjuk, hogyan tudsz a költségeken faragni, és milyen támogatási lehetőségekkel élhetsz 2021-ben!

Milyen költségekkel kell számolni egy teljes lakásfelújítás során?

Egy lakás/ház teljes felújítása mérettől és az igényektől függően akár 5-6 millió forint is lehet. Pontosan nehéz megmondani, hogy valójában mennyit kell majd kifizetnünk a végére, hiszen minden otthon más, és számos befolyásoló tényező van. Ezért első lépésként át kell gondolnunk és fel kell mérnünk, hogy a lakás mely területe nem tűr halasztást, hogy pontosan mit szeretnénk felújítani, ezután pedig mérlegelnünk kell a kivitelezési lehetőségeket. A magas költségek miatt sokan inkább a részleges felújítást választják, ezzel is csökkentve az egyszeri kiadást. Pedig olykor sokkal jobb megoldás, ha átböngésszük az aktuális lakásfelújítási támogatásokat.

Ha helyiségekre lebontva nézzük a költségeket, egyértelmű, hogy a legtöbbe a fürdőszoba és a konyha kerül. Gyakran például a fürdőszobában a teljes csempét és a padlólapokat is cserélni kell, nem ritkán a kádat is. Ezekhez pedig biztos, hogy szakemberre is szükségünk lesz. Így nem elég az amúgy sem kevés anyagköltséggel, hanem a kivitelező munkadíjával is számolni kell.

A konyha költségeinél pedig számításba kell venni, hogy a konyhabútor cseréje már önmagában is igen magas anyagi teherrel jár, de ha a sütő vagy más beépített (elektromos) eszköz, kiegészítő elem is cserére szorul, akkor megint csak elengedhetetlen a szakember közbenjárása, így itt sem hagyható ki a munkadíj kalkulálása. A bútorok és a készülékek cseréje mellett pedig nem kizárt, hogy a konyhában is neki kell esni a járólapoknak és a csempéknek, hiszen a főzés okozta lecsapódások is komoly károkat okoznak. A munkadíjak igen magas részét képezik a felújítás költségeinek, így érdemes végig gondolni és csak ahhoz hívni szakembert, amihez valóban szükséges.

Miért éri meg támogatást igény bevenni?

Ha már lakásfelújítás, akkor érdemes mindent egy lendülettel megcsinálni, és nem húzni az időt vagy halasztani a munkálatokat, főleg ha csak az anyagiak állnak az utunkban. A felújítás költségeit kikalkulálva folyamodhatunk hitelért szinte bármely bankhoz, amit utána sok éven keresztül adhatunk vissza, nem mindig kedvező kamatokkal. Azonban, ha valamely lakásfelújítási programban veszünk részt, akkor nem kell a felújítás után is azon aggódni , hogy hogyan fogjuk visszafizetni a kapott pénzt, hiszen ezek az összegek általában vissza nem térítendő támogatásként segítik a felújításra váró otthonokat és lakóikat. Sokat segíthet, ha élünk a lehetőséggel.

Milyen lehetőségeink vannak 2021-ben?

A Lakásfelújítás támogatás, vagy más néven Otthonfelújítási támogatás olyan vissza nem térítendő segítség a saját otthonnal rendelkezőknek, mely igénybevételével egyszerűbben korszerűsíthetik azt. A támogatás mind lakásra, mind házra igénybe vehető, viszont fontos megjegyezni, hogy utófinanszírozásról van szó. Tehát, annak ellenére, hogy megnyerjük a pályázatot, elő kell teremteni a felújításra szánt összeget, melyet utólag a Lakásfelújítási támogatás 2021-es feltételei szerint kapunk meg. De nézzük a pontos részleteket!

Kik jogosultak a támogatásra?

A babaváró hitellel ellentétben a 2021-es lakásfelújítási támogatás nem követeli meg a házastársi jogviszonyt, de az igénylőknek ugyanazon a lakcímen kell élniük, illetve legalább egy gyermeket kell nevelniük.

Amennyiben a lakcím mégsem lenne közös, úgy az a szülő igényelheti a támogatást, amelyik legalább egy közös gyermekkel él együtt. Gyermeknek számít a még meg nem született apróság is, egészen a terhesség 12. hetétől, illetve a szülő(k) által eltartott és ugyanabban a háztartásban élő 25. életévét még be nem töltött gyermek is, továbbá az a 25. évét már betöltött fiatal, aki igazoltan megváltozott munkaképességű.

A támogatás nem tesz különbséget vér szerinti és örökbefogadott gyerek között. A közös lakcímet természetesen a lakcím kártyával lehet és kell is igazolni, magzat esetén pedig a várandósgondozási könyvet kell bemutatni, melyet a kezelő orvos állít ki. Emellett pedig nyilatkoznia kell a szülőknek, hogy a baba megszületése után 60 nappal benyújtja az állam felé a gyermek anyakönyvi kivonatát.

Mekkora összeg igényelhető?

Ha befejeződtek a munkálatok, akkor minden számlát összesíteni kell, mert ezek alapján kapható meg a támogatás. Az Államkincstár az összes bemutatott számla 50%-át, de legfeljebb 3 millió forintot térít. Ez az összeg az igénylő által megadott bankszámlára érkezik az elbírálást követően. A felújítással járó költségekbe beleszámítanak a munkadíj és az alapanyag költségek is, melyek között alapvetően a támogatás nem tesz különbséget, azaz téríti mindkettőt abban az esetben, ha a térítendő összegnél ezek közel fele-fele arányban vannak. Erre érdemes fokozott figyelmet fordítani a számlák kiállításakor, nehogy kimaradjon egy is, és probléma adódjon a térítés során.

Pontosan milyen munkálatokkal kapcsolatban igényelhetünk a lakásfelújítási támogatást?

A támogatott munkálatok listája igen hosszú, nézzük melyek ezek pontosan!

  • Az otthon közművesítésére, vagy annak korszerűsítésére, azaz víz-, csatorna-, vagy gázrendszer kialakítására, felújítására.
  • Bármilyen típusú már meglévő fűtési rendszer korszerűsítésére, vagy bizonyos elemeinek cserélésére, a fűtési rendszer újonnan történő kialakítására.
  • Megújuló energiaforrások kialakítására is igénybe vehető úgy, mint napkollektor, vagy napelemes rendszer telepítésére, esetleg annak cseréjére.
  • Felhasználható az épület szigetelésére, beleértve a hő-, hang-, és vízszigetelést is.
  • Lecserélhetők a külső nyílászárók és a hozzájuk tartozó elemek, mint a redőny, az árnyékoló(k), a szúnyogháló, és a biztonsági rács.
  • Felhasználható a támogatás a tető teljes cseréjére, felújítására, vagy szigetelésére is.
  • Kémény, vagy egyéb égéstermék-elvezető építésére, korszerűsítésére.
  • Általános, beltéri felújításra is használható, mint a burkolatok cseréjére, felújítására, a falak kifestésére, vagy tapétázására.
  • Használható klímaberendezés beépítésére, vagy cseréjére.
  • Magas belmagassággal rendelkező lakásokban galéria építhető a támogatás által kapott pénzből, a megfelelő engedélyek mellett.
  • Bővíthető a belső tér, felújítható, vagy kiépíthető az emeletre vezető lépcső.
  • De olyan apróságok is rendbe hozhatók, mint a villanykapcsolók- és dugaljak kialakítása vagy cseréje.
  • A külső mellett a belső nyílászárók is, illetve a küszöbök és a párkányok is javíthatók a támogatásból.
  • Az udvart is feldobhatjuk egy új kerítéssel, vagy felújítható a régi.
  • A megfelelő lakásfelújítási engedélyekkel bővíthető vagy új terasz, erkély, esetleg előtető építhető.
  • Lecserélhető a térburkolat, és télikert is kialakítható.
  • Ha a támogatást igénylő fél, vagy annak gyermeke mozgáskorlátozott, akkor az ide vonatkozó rendelet (12/2001. (I. 31.) Korm. rendelet 9. § (10) bekezdés) szerint az akadálymentesítés is a támogatás részét képezi.
  • Ha van kapacitás mélyre ásni, akkor a ház alapja is megerősíthető.
  • Mindezek mellett pedig a beépíthető bútorok is lecserélhetőek vagy felújíthatóak a támogatásból.
  • A támogatás nem kizárólag a fő ingatlanra, hanem a vele azonos helyrajzi számon lévő kiegészítő, nem lakás céljára szolgáló épületre, helyiségre is vonatkozik. Ilyen lehet a nyári konyha, tároló, vagy a mosókonyha.
  • Végül pedig felhasználható gépjárműtároló (garázs) építésére vagy egy nyitott kocsibeálló kialakítása.

Hogyan igényelhető lakásfelújítási támogatás?

Az igénylés a fenti feltételeknek megfelelő minden 2021. január 1-jén, vagy ezt követően megkezdett és már befejezett felújítás esetén kérhető a megbízói szerződés és a kivitelezés, illetve anyagköltség összegét tartalmazó számlák bemutatásával. Az igénylés háromféleképpen is történhet: benyújtható az állam által üzemeltett ügyfélkapu rendszerén keresztül, postai levélben, és személyesen valamelyik kormányablakban.

A hiánytalan igénylés leadása után csak egyszer van lehetőség hiánypótlásra. Az elbírálást az Államkincstár végzi, amit az igényléstől számított 30 napon belül kézhez is kapunk. Amennyiben pozitív a bírálat úgy a támogatási okirat kiállítása után öt napon belül utalásra kerül a térítés összege. Mindezek után viszont az állam a helyi kormányablak bevonásával jogosult a felújítást követő félévben ellenőrizni, hogy valóban megtörtént-e a felújítás. Jogtalan igénybevétel esetén az Államkincstár felszólítást küld a támogatás visszafizetéséről, és annak kamatterhéről, melyet kötelesek vagyunk megtéríteni.

Milyen dokumentumokra van szükség lakásfelújítási támogatás igényléséhez?

Mivel az igénylés során csak egyszer van lehetőség a hiánypótlásra, így mindenképpen precízen össze kell készíteni a beadandó dokumentumokat. Amire szükségünk lesz:
  • A kivitelezővel kötött vállalkozási szerződés másolata. A munkálatok, és az anyagköltségek kifizetése után kapott számlák, illetve átutalás esetén annak bizonylata, ezzel együtt egy számlaösszesítő.
  • Az igénylő támogatásra való jogosultságát igazoló dokumentumok, így az igénylő szülő(k) és a támogatásban résztvevő gyermek lakcímet igazoló hatósági igazolványának másolata, és a személyazonosság igazolásához szükséges okirat, mint például személyi igazolvány, jogosítvány vagy útlevél.
  • Végül pedig kelleni fog az igénylő büntetőjogi felelőssége tudatában tett 1. számú mellékletnek megfelelő nyilatkozata az alkalmas TB jogviszonyról.
  • Várandósság esetén pedig szükséges a kezelő orvos által kiállított várandósgondozási könyv.
  • Örökbefogadott gyermeknél az örökbefogadás véglegességét igazoló dokumentum, melyet az illetékes gyámhatóság állít ki.
  • Ha 25. életévét betöltött, megváltozott munkaképességű gyermek az igénylés szereplője, úgy be kell nyújtani az ezt igazoló orvosszakértői véleményt is.

A szükséges kitöltendő dokumentumokat a Magyar Államkincstár weboldaláról egyszerűen le lehet tölteni ERRE A LINKRE kattintva! 

Keresés