Lakásfelújítási ötletek, amiket akár te magad is megvalósíthatsz! - DODO | Designban Otthon

Lakásfelújítási ötletek, amiket akár te magad is megvalósíthatsz!

Felújítanál, de nem tudod hogyan vágj bele, és mit is kellene igazán kezdened az otthonoddal? Segítünk, hiszen nem vagy egyedül a problémával!

Az elmúlt évben igen magasra nőtt az igény otthonunk átrendezésére, felújítására, mivel a körülmények miatt sokkal több időt töltünk a lakásunkban, így felértékelődött a kellemes, szerethető otthon jelentősége.

Milyen kérdésekre kaphatsz választ cikkünkből?

  • Hogy kezdj neki a felújításnak? Mi a 0. lépés, ahonnan el kell indulnod?
  • Milyen költségekkel, költségtervezettel kell számolnod otthonod felújítása során?
  • Mikor, miért érdemes szakemberhez fordulnod?
  • Milyen eszközökre lesz szükséged 1-1 folyamat elvégzéséhez?
  • Általában milyen lépésekből áll a lakásfelújítás?
  • Milyen fázisokat tudsz házilag is elvégezni?

Biztosan te is érezted már a lakásban ácsorogva, hogy „ez sem jó, az sem jó”, de nem tudtad pontosan, hogy mit és hogyan kellene változtatnod. Egy-egy bútor vagy kiegészítő lecserélése, szezonhoz alakítása sokat dob a lakáson, de nem mindig elég. A jelen helyzetet tekintve egyáltalán abszolút érthető, ha benned is felmerült, hogy valami újat hozz létre - főleg, hogy a 2021-es lakberendezési trend is egy sokkal otthonosabb irányt vett, mint a korábbi évek hideg minimalizmusa.

Hogyan érdemes neki fogni a lakásfelújításnak?

Első körben gondold át, hogy mit is szeretnél pontosan. Majd nézd meg, hogy mekkora kerettel rendelkezel - mind anyagi oldalról, mind az idő szempontjából. Kalkuláld ki, hogy mennyi az, amit felújításra tudsz vagy akarsz szánni. Ez azért fontos, mert a lehetőségek tárháza végtelen, és ha egyszer belevágsz, akkor egyrészt több nem várt költség is felmerülhet, másrészt időközben változhatnak az igények és az ötletek is.

Hívhatsz szakembert, sőt van olyan munkálat, amihez elengedhetetlen egy szaki, de ha érzel affinitást, számos dolgot megcsinálhatsz magad is. Bármelyiket is választod, nézz körbe a lakásban, vázold fel, hogy mit szeretnél változtatni, majd nézd meg a költségvetést, és az időbeli lehetőségeidet. Nem érdemes kockáztatni, mert ha a lendület ellenére elfogy az időd vagy a pénzed, hetekig kerülgetheted majd a festékes vödröket. Tehát az első és legfontosabb, hogy a lehető legtöbb lépést tervezd meg előre!

Milyen költségekkel kell számolni felújítás esetén?

A tervezés részeként az álmodozás utáni első kérdés szinte mindenkinél az, hogy mennyibe fog mindez kerülni. A lakásfelújítás költségeit lehetetlen pontosan meghatározni, hiszen ez rengeteg mindentől függ. Például, hogy pontosan mit szeretnél átalakítani, mekkora a lakás vagy a helyiség alapterülete, kell-e szakember, ha igen, mennyi munkához, illetve milyen minőségben gondolkodsz. Választhatod a kevésbé időtálló szépészeti felújítást, ami viszonylag alacsony áron kivitelezhető, viszont nagyjából évente neki lehet újra futni, mivel ez nem lesz tartós megoldás. Ez tehát hosszú távon sokkal többe fog majd kerülni, mint egy drágább, de minőségibb eljárás.

Ha pedig szeretnél tájékozódni az aktuális lakás felújítási támogatásokról, hogy hogyan és mekkora támogatást, hitelt tudsz felvenni, kattints ide, ahol megtalálod a jelenlegi feltételeket és részleteket!

Sokat spórolhatsz azon, ha magad végzed a munkák nagy részét, vagy akár mindent te csinálsz – persze ésszerű és biztonságos keretek között. Ha szorít a költségvetés, inkább haladj kis lépésekben, de legyen minőségi a felújítás. Amennyiben a feladatok többségét, vagy akár mindent te csinálsz, akkor csak az anyagár lesz a mérvadó, plusz a te időd. De, ha szakembert hívsz, az alapanyagok árán felül komoly munkabérrel is kell számolnod, viszont megmarad az időd. Ebben az esetben kérj előzetes felmérést és ajánlatot. Ne fogadj el semmit bemondásra, telefonon keresztül kevés eséllyel tudnak valós árat mondani. Ha több kivitelező is szimpatikus, nyugodtan kérj minél több ajánlatot, hogy te választhasd ki a legjobbat!

Mikor hívj szakembert?

Ha kisebb felújítást tervezel, akkor is gondold végig, hogy mi az, amihez kell szakember és mi az, amihez nem. Minden helyiségben akad olyan momentum, amihez jobb, ha hozzáértő kezek nyúlnak. Legjobb példa erre a konyhában és a fürdőszobában található vizes blokk vagy éppen az áramellátás.

Ha az elektromosságot is érinti a felújítás, ajánlatos villanyszerelőt hívni. Hasonlóképpen az ablakok, nyílászárók szervizeléséhez is kelleni fog a szakember. A csiszolás-festés megoldható saját kezűleg is, de ettől nagyobb volumenű munkálatok esetén ne te vágj bele!

Ezzel szemben például a helyiségek kifestése kimondottan szórakoztató lehet, ha magad csinálod a család vagy a haverok segítségével, és el sem fogod hinni, hogy mennyit spórolhatsz így amellett, hogy teljesen újjá alakítod az otthonodat. Nagyon sokan ezt a megoldást választják, és nagyon elrontani sem tudod! :)

Melyek a lakásfelújítás lépései?

  • A tervezés: lásd, hogy mit szeretnél, mekkora volumenű lesz a felújítás, mi az időbeli és az anyagi kereted.
  • Engedélyek: ha szükséges (nagyobb felújítások esetén szinte biztos, hogy kelleni fog) szerezd be a megfelelő engedélyeket a munkálatok elindítása előtt.
  • Válassz: jól nézz körül, hogy milyen lehetőségeid vannak, akár kérj be több kivitelezői ajánlatot is, hogy kiválaszthasd a számodra legmegfelelőbbet!
  • Költségek: ha már tudod a pontos terveket, és árajánlatokat is kaptál, jöhet a tényleges költségvetés. Ne hagyj ki egy részletet sem, illetve érdemes némi holtjátékot hagyni a váratlan kiadásoknak.
  • Előkészületek: ha megvan a kivitelező, és az időpont is, akkor nekiláthatsz kipakolni az érintett helyiségeket. Ha van olyan bútor, amit nem tudsz biztonságba helyezni, szerezz be takaró fóliát és gondosan takard le ezeket a darabokat, hogy biztosan ne sérüljenek. Ha mindez megvan, akkor jöhetnek a kivitelező általi előkészületek, a glettelés, a fóliázás és társai, amihez neked már nem feltétlenül kell értened.
  • Kivitelezés: add át a terepet a szakembereknek. Persze, ha kérdésed van tedd fel, és legyél bátran jelen, ha szükségét érzed.
  • Takarítás és visszarendezés: ha készen van minden, akkor egy alapos takarítás után minden bútor a helyére kerülhet és élvezheted a friss illatokat és a megújult látványt.

Lakásfelújítás ötletek házilag

Tehát ha a felújítási munkálatok nem érintenek kényes területeket - nem kell áramot szerelni, vagy falat bontani -, és érzel magadban kedvet hozzá, azt javasoljuk, hogy vágj bele a lakásfelújításba házilag. Számos dolgok meg tudsz csinálni magad is, ráadásul a kemény munka gyümölcse mindig finomabb! :) Arról nem is beszélve, hogy később boldogan mutogathatod a vendégeknek, hogy saját kezűleg festetted le a falakat, vagy hoztad helyre a kádat. Hogyan fogj neki? Mutatunk néhány trükköt!

Hogyan lehet újjávarázsolni a régi konyhabútort?

A konyhabútor viszonylag könnyen felújítható, és ha szerkezetileg nincs vele probléma, akkor nem kell egyből az új vásárlásán gondolkodni, hiszen ez elég drága mulatság lehet. Egy-két réteg bútorfestékkel, plusz új fogantyúkkal akár egy hétvége alatt is csodákat művelhetsz. A szekrényajtók mellett sokaknál okoz gondot a kopott pult látványa is.

Ilyenkor például egy menő márvány mintás tapadófólia azonban mindent megold. De válasz bármilyen mintázatot, ezzel a megoldással töredék áron érheted el a kívánt hatást! Ezek ára négyzetméterre vagy tekercsre van meghatározva, előbbi általában 2-3 ezer Ft körül mozog, míg a tekercs 6-10 Ft körül.

Művelj csodákat néhány textillel!

Bár néhány szőnyeg vagy díszpárna elhelyezése nem feltétlenül számít felújításnak, mégis varázslatosan újjá születik tőle az otthonod, és el is felejted, hogy falakat akartál korábban mozgatni vagy bontani. Vállalj be egy élénkebb színt, ami régóta tetszik, kombinálj meglepő anyagokat és irány a kedvenc lakberendezési üzleted, ahol olyan színvilágot és textileket választhatsz, amilyet csak szeretnél. Ugyanezen az elven kicsit messzebbre is rugaszkodhatsz, frissítsd fel a helyiség egyik központi darabját: szerezz be egy új extravagáns szőnyeget vagy válassz a kanapédra új kárpitot!

Add át magad a színek erejének!

Tudományos kutatások bizonyítják, hogy korántsem mindegy, milyen színű falak között térünk nyugovóra, vagy hol töltjük a nap nagy részét. Lépj túl a biztonságos világos, illetve krémszíneken! Bátran ragadd meg a festőhengert, és fesd újra a lakás néhány, vagy akár minden pontját. Persze nem muszáj az egész lakást kimázolni, már egy-egy helyiség újragondolásával is elképesztő hatást érhetsz el. Emelj ki a helyiségben 1-1 falat és fesd át valamilyen erősebb színnel, a többi területet pedig meghagyhatod világosabb, pasztell színűre. De ha nem akarsz festeni, mégis újdonságot szeretnél, szerezz be néhány falmatricát, amit kedvedre variálhatsz.

Falmatricák esetén a feliratoktól kezdve a virágokon át bármilyen grafikát megtalálsz, és akár pár ezer forintból be is tudod szerezni a neked tetsző darabot.

Hogyan újítsd fel a régi fürdőszobát?

A régebbi tégla- és panelházak esetén a fürdőszobák ma már nem a legtetszetősebbek, de nem mindenki akar vagy tud egy teljesen új fürdőszoba kialakításán fáradozni, hiszen elég nagy munkálatokkal jár. Sajnos a fürdőben található csempék idővel elszíneződnek vagy csak szeretnénk, hogy teljesen más színekben pompázzanak.Tehát ha újítanál, de nem akarod leverni az összes csempét, látogasd meg valamelyik barkácsboltot, ahol olyan csempefestéket veszel magadnak, amilyet csak szeretnél.

Csempefestés esetén leginkább az előkészületekre kell nagyobb hangsúlyt fektetned. Fontos, hogy jól tisztítsd meg a festésre váró felületet, mert az évek alatt lerakódott zsírréteg egyrészt nehezíti a festést, másrészt pedig gyengíti annak időtállóságát. Ezután pedig, még a festés előtt használj valamilyen alapozó terméket, csak utána kerüljön rá a fedőfesték kb. 2-3 rétegben! Ha pedig egy erős vízterhelésű helyiségről beszélünk, érdemes egy utolsó védőréteget is felvinni a festékre, amihez egy kétkomponensű vizes lakkot érdemes választani. Ezeket mind egy helyen be tudod szerezni, és ha egy átlag mennyiséggel számolunk, akár egy 20-25 ezer Ft-ból be is tudod szerezni az eszközöket.

Így varázsold újjá a kádat!

Sokszor tényleg csak egy apró módosításra van szükség ahhoz, hogy jól érezd magad az otthonodban. Ha a csempefestés nem bizonyul elegendő beavatkozásnak, vedd szemügyre a kádat is! Ha azzal is ugyanaz a helyzet, mint a csempékkel, akkor nem kell rögtön új darab után nézned. A kád cseréje ugyanis igazán nagy meló, de minek bajlódnál vele, ha a kopottságon túl nincs semmi baja?!

A kádat trisó használatával tudod zsírtalanítani, ugyanis ahogy a csempe- vagy a falfestésnél, itt is elő kell készíteni a felületet a csinosítás előtt. A tisztítás és egy enyhe csiszolás után jöhet is a festés. Ehhez szerezz be kádfelújító zománcfestéket és ezzel fesd át régi kádat! Egy ilyen spray nem egy nagy beruházás, maximum 10 ezer Ft körül mozog!

Ha pedig már nagyon benne vagy, ugyanezzel a módszerrel újjávarázsolhatod a mosdókagylót vagy a zuhanytálcát is, de figyelj, hogy hagyj elég időt a festék száradására.

Régi padlóból új?

Már nem elég fényes a parketta? Ne a szőnyeggel akard eltakarni a padló hibáit, inkább újítsd fel azt is! Ehhez egy csiszológépre és parkettalakkra lesz szükséged, na meg védőfelszerelésre: szemüvegre, kesztyűre és egy kemény orrú bakancsra. A csiszológépet csak emiatt nem érdemes megvenned, bátran kérd kölcsön valakitől, de ha mégis beruháznál egyre, akkor már 15-25 ezer Ft között is találsz jót! Parkettalakkot pedig akár már 3-4 ezer Ft értékben is találsz, érdemes utánanézni, van-e értelme drágábbat venni.

Ezután szedj fel mindent a csiszolandó felületről, és takard le vagy ha megoldható, vidd ki a bútorokat. Ha ezzel megvagy, akkor indulhat a csiszolás! Próbálj meg egyenes sávokban haladni, és akár 3-4-szer is menj át a felületen a csiszolóval. Ha elkészültél, jöhet egy komoly és alapos porszívózás, majd a lakkozás. Két réteg lakk között azonban várj legalább három órát, hogy biztonsággal mehessen rá a következő réteg.

Talán mondanunk sem kell, de ezek a feladatok mind szezonálisak, kivéve, ha bírod a hideget! A lakkok és a festékek miatt muszáj szellőztetni, különben a legenyhébb tünet a fejfájás lesz a munkálatok hozadékaként. Láss neki tavasszal, mikor már süt a nap és a kellemes húsz fokban jól tudod magad érezni nyitott ajtóknál is és a száradás is gyorsabb lesz!

Keresés