5 csillagos munkahely az erdő mélyén - DODO HOME design bútor

5 csillagos munkahely az erdő mélyén

Legújabb cikkünkben bemutatunk nektek egy különleges, természetközeli maláj üzemet, melyet a szakemberek is sorra dicsérnek, ráadásul egy építészeti versenyen is első helyezést ért el – nem véletlenül. Tartsatok velünk!

A 2017-ben épült, Malajziában található, 15.000 négyzetméteres elektronikai gyár nem mindennapi külsővel bír.

A helyet ugyanis egy erdő fogja közre, mely lényegében az épület része, így valóban maximális kapcsolatot teremt a természettel. Így a látvány mellett a természetre jellemző hangok és illatok is megédesítik a munkaidőt.

A fák lombkoronája egységet teremt az iroda és az udvar között, valamint védelmet nyújt az erős, trópusi napsugárzás ellen, ami ezen a területen nagyon jellemző. Az épület minden szintjéről megközelíthető a növényekkel teli tetőkert, amely tökéletesen alkalmas egy hosszabb-rövidebb sziesztára.

Az iroda részleget és a gyárat egy csodálatos „zöld” udvar választja el egymástól, ezt a két egységet pedig az udvaron átívelő híd köti össze, ahol szívesen találkoznak a dolgozók egymással, hiszen elképesztő és egyben megnyugtató hangulata van.

A gyár teteje különleges üvegből készült, így a munkavállalók állandó természetes fény és égre nyíló kilátás mellett dolgozhatnak. A melegtől azonban nem kell tartani, ugyanis a betonbordák és a tetősínek védenek a túlzott napsugárzástól. Az esővizet pedig tetőcsatornák segítségével vezetik el nagy tárolótartályokba, amit később a csapadékhiányos időszakban fel is használnak.

Az üzem teljes területére természetes fény szűrődik be, így a mesterséges világítást jelentős mértékben le tudták csökkenteni. A hűtést-fűtést pedig fűtött padlófödém fűtéssel és légkondicionálóval oldották meg, amivel nagyjából a felére mérséklődött az energiafogyasztás más hagyományos, hasonló méretű üzemekhez képest.

Az egész iroda és a gyárépület is egy masszív acélszerkezetből, vasbetonből és sok-sok üvegből áll.

A tervezésnél az volt a fő szempont, hogy a munkavállalók számára egy motiváló és kényelmes környezetet teremtsenek, melynek a középpontjában az erdő, azaz a természet áll, ami már a vállalat szimbólumává is vált. Ez a természetközeliség pedig rendkívül jó hatással van az ott dolgozók egészségére és kedély állapotára, amely nagy mértékben támogatja a munkavégzést.

Ahogy már fentebb kiderült, nemcsak maga a természet közelsége volt hangsúlyos része ennek a projektnek.

Elsődleges szempont volt, hogy technikailag és műszakilag is a fenntarthatóság jegyében tervezzék és építsék fel az a maláj üzemet.

A vezetőség kívánsága már a projekt kezdetétől fogva az volt, hogy egy maximálisan energiatakarékos épületet hozzanak létre, amely nemcsak alkalmazkodik az éghajlati viszonyokhoz, de ki is használja azokat. Így tehát alapvető, hogy pl. víztakarékos megoldásokkal és napelemekkel szerelték fel az épületet, minél több megújuló energiaforrást hasznosító megoldással együtt.

A rácsos előtető védi az épületbelsőt a forró napsugaraktól, a tetőablakot pedig úgy alakították ki, hogy az épület területén mindenhol egyenletes legyen a megvilágítás.

A természetes fényt szabályozható, napfényre reagáló LED világítás és egyéb egyedi világítás segíti. Mindennek köszönhetően egész évben tükröződésmentes, jó fényviszonyokkal rendelkező munkakörnyezetet biztosítanak a dolgozók számára, ami fokozza a kényelmet.

Az egész épületben PEX csövekkel ellátott innovatív padlóhűtő rendszer működik. Ezzel a födémeket 21 Celsius fokosra tudják lehűteni, ami így az egész hűtőrendszerben ki tudja fejteni a hatását. Ez a padlólemezes hűtőrendszer pedig kétszer olyan energiahatékony, mint más hagyományos klímarendszerek, így ez is hozzájárul a fenntarthatósághoz.

Forrás: https://www.archdaily.com/947771/factory-in-the-forest-design-unit

Keresés