Fürdőszoba felújítás kisokos - Avagy hogyan tervezd meg a tökéletes fü - DODO | Designban Otthon

Fürdőszoba felújítás kisokos - Avagy hogyan tervezd meg a tökéletes fürdőszobát?

A fürdőszoba az a helyiség, ahol kezdjük és zárjuk a napjainkat, így fontos, hogy funkcionalitásban és praktikumban tökéletesen megfeleljen a napi rutinnak. Ha használt lakásba költözünk, adottak a “körülmények” és a felújítás nem kis vállalás. Cikkünkben ezért a tervezéstől a kivitelezésig végigjárjuk a témát, hogy adjunk egy kis segítséget!

Miért kell alaposan megtervezni a fürdőszoba felújítását?

Bármilyen okból is döntesz úgy, hogy felújítod a fürdőszobádat, mielőtt a “tettek mezejére” lépsz, nagyon alaposan és tudatosan meg kell tervezned a folyamatot. Meg kell határoznod az új célokat, terveket, stílust. Mi marad, mi megy, milyen új berendezésekre lesz szükséged stb.

A konkrétumok ismeretében következik a tervek anyagi vonzatának a meghatározása. Milyen költségekkel kell számolnod, van-e rá elegendő kereted? Milyen szakemberek segítségére lesz szükséged, hogyan kalkulálj az ő bérükkel? Milyen nem várt kiadások lehetnek még?

Milyen buktatói lehetnek a fürdőszoba felújításnak?

Gyakori hiba, hogy nincsenek konkrét elképzeléseid. Tudod, hogy fel kell újítani, de fogalmad sincs mi az, ami igazán tetszene és, hogy hogyan kezdj neki. Így aztán - kényszerűségből megvásárolsz mindent, ami az utadba akad, később pedig kiderül, hogy rosszul döntöttél. A másik véglet is veszélyes. Amikor görcsösen ragaszkodsz egy fotón látott fürdőszobai elrendezéshez és stílushoz, miközben vagy nem tudod pont azt kialakítani vagy nem is illik az egyéniségedhez.

Tipikus buktató lehet még, ha kevés tárolóhely van, ha túl van zsúfolva a helyiség, ha rosszul helyezed el a kádat, mosdót, WC-t Ha túl sok vagy túl kevés alapanyagot vásárolsz, ha túlköltekezel. Ezekről és egyéb hibákról a későbbiekben még olvashatsz.

A fürdőszoba felújítás első lépése: a tervezés

Hogyan hangold össze az elképzeléseidet a valósággal?

A fürdőszobád felújítása nem lesz olcsó, ezért valószínűleg a használatát sem 1-2 évre tervezed. Emiatt fontos tisztáznod, hogy mit szeretnél elérni, mik a céljaid? Néhány kérdésre biztosan tudnod kell a választ: hány ember fogja használni, mennyi időt szoktak eltölteni ott, van-e köztük olyan, aki a mozgásában korlátozott? Tehát a napi rutint lefedő szempontokat. Meg kell határoznod, hogy mi a fontosabb: a design vagy a könnyű tisztíthatóság, esetleg valami luxus élményt is szeretnél? Teljes vagy részleges felújításban gondolkodsz?

Szerencsére ma már el sem kell menned egy fürdőszoba szalonban ahhoz, hogy ötleteket kapj. Az interneten számtalan forrás áll a rendelkezésedre ahhoz, hogy inspirálódj. Ha meghatároztad a célokat, és sikeresen körvonalazódtak az elképzeléseid, következhet a megvalósítás.

Ez sok esetben egyszerre lesz bonyolult és tanulságos. A célok és a rendelkezésedre álló büdzsé szinkronba hozása érdekében célszerű, ha külön listát írsz a “vágyott” és a “feltétlenül szükséges” elemekről. Ha a “feltétlenül szükséges” dolgok (alapanyagok, szaniterek, munkadíjak, váratlan kiadásra félretett keret) megvannak, akkor térhetsz át a “vágyott” elemek beszerzésére.

Hogyan határozd meg a rendelkezésre álló helyet?

A fürdőszobák méretei között nagy különbségek lehetnek, a berendezési tárgyak fajtájától, méretétől függően. Ne kövesd el azt a hibát, hogy a pontos méretek és alaprajz nélkül indulsz el vásárolni, mert a szaküzletben úgyis az lesz az első kérdés, hogy mennyi csempére, milyen széles fürdőszoba bútorra, vagy milyen méretű kádra van szükséged.

Itt is - mint a konyhánál - lényeges az ergonómia, a különböző elemek egymáshoz való elhelyezkedése, hogy mind funkcionálisan, mind pedig kényelmi szempontból ideálisan használható legyen a fürdőszobád. Ez többek között a berendezési tárgyak megfelelő méretét, hozzád igazított formáját és méretarányait jelenti, illetve olyan alapvető ergonómiai „szabályokat”, mint az egyes berendezése egymáshoz, illetve falakhoz mért távolsága, és egy átlagos méretű ember helyigénye. Hiába választod ki a legszebb csempét vagy a legdrágább szanitert, ha a kész fürdőszobában szembesülnöd kell vele, hogy az egyes berendezések használata kényelmetlen.

A szaniterek esetében minimum 90 cm, vagyis könyök-távolságnyi helyet érdemes szabadon hagyni, míg. a mosdó magassága legalább 80-90 cm legyen. A kád és a vele szemben lévő berendezés közti távolság pedig legalább 110-120 cm, hogy kényelmesen ki tudj lépni a kádból.

Milyen új berendezésekre van szükséged?

Ha részleges felújítást tervezel, akkor minden olyan berendezés lecserélésre kerülhet, ami esztétikailag vagy funkcionálisan már nem tölti be a szerepét. Teljes felújításnál azonban célszerű a nulláról indulni, azaz teljesen új berendezésekkel felszerelni a fürdőszobádat, hiszen, hogy mutatna egy megsárgult, foltos mosdó a csillogó csaptelepek, vagy csempék mellett?

Milyen színű fürdőszobát válassz?

A fürdőszobád megtervezésénél is alapvető, hogy előre tudd milyen színe lesz a padlónak és a falaknak. A falakat borító festék, tapéta, illetve csempe, valamint a járólapok színvilága, a színek megfelelő harmóniája nagymértékben befolyásolja majd az itt eltöltött idő minőségét.

A világos színekkel optikailag tágasabbá tudod tenni a teret, míg a sötétebb színek látszólag összenyomják a helyiséget. Ezért, ha kicsi a fürdőszobád, akkor a sötétszürke burkolatok helyett érdemes inkább világosabb árnyalatokat alkalmaznod. Viszont, ha a fehéret túl sterilnek, ridegnek érzed, akkor kombinálhatod meleg fahatású járólappal, ahogy nagyon mutatósak a természetes és meleg tónusú árnyalatok. De a beton hatású burkolat is nagyon trendi.

Milyen munkafolyamatokkal kell számolnod? Nézzük lépésről-lépésre!

Ha eddig eljutottál, akkor elvileg túl vagy a tervezésen. Tudod mit akarsz, milyen stílusban, nagyjából mennyibe fog kerülni. Valószínűleg már azt is tudod, hogy kik fognak a kivitelezésben közreműködni, hiszen velük kellett felméretned az anyagszükségletet és költséget, valamint a munkadíjat.

Amikor mindezzel megvagy, következnek a felújítás munkafolyamatai:

  • előkészületek: teljes felújítás esetén a régi burkolat, csempe, szaniterek eltávolítása, a keletkezett törmelék elszállítása, a felújításhoz szükséges további anyagok beszerzése
  • a víz- és villamos hálózat ellenőrzése, ha kell korszerűsítése
  • szigetelés, burkolás
  • festés, tapétázás
  • szaniterek beszerelése
  • elektromos berendezések elhelyezése, bekötése
  • fürdőszoba bútorok elhelyezése
  • dekoráció

Még így listázva sem tűnik egyszerűnek, de ha minden lépés pontosan előre meg van tervezve, rendelkezésedre állnak a szakemberek, az eszközök és alapanyagok, akkor minden gördülékenyen fog menni.

Mennyibe kerül egy komplett fürdőszoba felújítás?

Jöjjön az egyik legfontosabb rész! A pénzügyi tervezés nélkülözhetetlen ahhoz, hogy felmérd mi az, amit megengedhetsz magadnak. Egy komplett fürdőszoba felújítás költségeit több tényező alakítja ki és egyébként sem olcsó mulatság, ráadásul a határ a csillagos ég. Nézzünk egy hozzávetőleges költség intervallumot az egyes anyagokra, elemekre!

  • gipszkarton (2,5 nm/1.400-2.400 Ft)
  • festékek (5 liter/4.500-5.500 Ft)
  • vízszerelés anyagköltsége (lefolyócső ára 750-2.500 Ft/m, a csatornacső 900-2.300Ft/m. A flexibilis cső darabja 500-1.800 Ft-ba kerül. A WC bekötő cső ára 1.900-4.500 Ft/db. És akkor még a mosdó- és kád szifonról nem is tettünk említést. Mosdóhoz a szifon 10.000-85.000 Ft is lehet, a kádhoz kb. 3.500-25.000Ft-ért tudsz venni megfelelőt.)
  • csempék és járólapok (fali fürdőszoba burkolatok ára 1.800-7.500Ft/nm, a padlólapok négyzetmétere 1.500-18.000 Ft-ba kerül, a 25 kg csemperagasztó 1.100-15.000Ft a fugából 5 kg-ot 2.500-6.500Ft-ért vehetünk)
  • a berendezések ára (WC csésze 15.000-80.000 Ft, WC ülőke 5.000-85.000 Ft, WC tartály + lehúzó 20.000-75.000 Ft, tükör vagy tükrös szekrény 5.000-125.000 Ft, zuhanyzó 50.000-300.000 Ft, kád 20.000-600.000 Ft, mosdókagyló 15.000-130.000 Ft)

…És még az akadálymentesített fürdőszobákról, és a luxus kategóriákról nem is beszéltünk.

 

Munkadíjak

Ha nem önállóan, vagy baráti segítséggel végzed a fürdőszobád felújítását, akkor a szakemberek munkadíjával is számolnod kell, ami területenként eltérő lehet. Néhány példa:

  • Bontás: 30.000-150.000 Ft
  • Sitthordás 10.000 Ft-tól
  • Falazás, gipszkartonozás 4.500-7.500 Ft/nm
  • Betonozás 15.000-55.000 Ft/nm
  • Vízvezeték szerelő árak, vízvezeték felújítás, vízvezeték építés árak 5.000-45.000 Ft/feladat vagy 2.000-7.5000 Ft/óra
  • Villanyszerelés 25.000-90.000 Ft
  • Hidegburkolási árak, csempézés munkadíj 1.800-7.000 Ft/nm
  • Festés 1.500 Ft/nm-től

Összességében elmondható, hogy egy komplett fürdőszoba felújítás négyzetméter áron kifejezve:

  • alsó kategóriában 150.000 - 200.000 Ft/nm
  • közép kategóriában 200.000 - 330.000 Ft/nm
  • felső kategóriában 330.000 - 600.000 Ft/nm

A fürdőszoba bontása

Hogyan lesz a régi fürdőszobából üres helyiség?

Hogy létrehozz egy teljesen új fürdőszobát, meg kell szüntetni a régit. Ez pedig bontással jár. Nem is akármilyennel: el kell zárni a vizet, kikapcsolni az áramot, le kell szerelni a szanitereket, le kell verni a fali csempéket, a vakolatot. Majd következik az aljzaton lévő burkolat és az alatta lévő beton felbontása. Fontos, hogy a betont csak abban az esetben kell felbontani, ha a szennyvízelvezető csőrendszert is ki akarod cseréltetni. Ha a keletkezett építési törmeléket elszállították, ott marad egy üres viharvert helyiség a volt és a leendő fürdőszobád helye.

Miért kell a falakat és a padlót vésni?

A falak vésésére akkor van szükség, ha az elavult villanyvezetékeket, vízcsöveket akarod kicserélni, a padló vésésére pedig a szennyvízelvezető csövek kibontásához van szükség.

Milyen buktatói lehetnek az anyagbeszerzésnek?

A fürdőszoba felújítás költségeinek jelentős hányadát az anyagköltségek teszik ki, ezért korántsem mindegy, hogy mit, hol és mennyiért vásárolsz meg. Még egy adott megyén belül is jelentős eltérések lehetnek az építőanyagok, a szaniterek, vagy a bútorok árai között, ezért érdemes időben tájékozódnod az árakról.

Gondot okozhat az is, ha valamiből túl keveset veszel, például a csempék, és padlóburkolók esetén egy éppen kifutó termékből, amit ezután képtelenség lesz beszerezni, ahogy az is baj, ha túl sok marad ki a méregdrága burkolóanyagból, vagy csemperagasztóból. Gyakori probléma a késedelmes kiszállítás, ami napokkal meghosszabbíthatja a munkálatokat, nem kevés bosszúságot okozva Neked és a mesterembereknek.

A fürdőszoba gépészeti háttere

Milyen villanyszerelési munkálatok vannak?

Az építési munkákat a fürdőszoba felújításakor a villanyszereléssel kezdik. Ez mindig nagy körültekintést igényel, hiszen itt még számolni kell a páralecsapódás és a nedves környezet okozta veszélyekkel is. Egy átlagos fürdőszobában 1 db mennyezeti lámpa, 1-2 db a tükör megvilágításához, 1 db kapcsoló, a tükör megvilágításához külön kapcsoló és 2-3 db konnektor “tartozik”.

Milyenek legyenek a vízvezetékek?

Első ütemben a szennyvízelvezető csövek kiépítése történik meg PVC csövekkel a kádhoz vagy a zuhanyzóhoz, a mosdóhoz, WC-hez, a bojlerhez vagy cirkóhoz, mosógéphez, és az összefolyóhoz a megfelelő lejtések kiképzésével. A megfelelő méretű PVC csövek és idomok használatával.

Aztán következik a hideg–meleg víz kiépítése rézcsővel, falba beépítve, szigetelve az előbbiekben felsorolt berendezésekhez.

A fűtési rendszer kialakításának lehetőségei

Ma már sokféle fűtési lehetőség közül választhatsz: a padlófűtéstől kezdve, a hagyományos radiátoros, gázkonvektoros fűtésen át, a modern infra fűtőelemek, törölközőszárítók és elektromos fűtőpanelek kínálatáig széles a paletta.

Egy dologra azonban érdemes figyelned: ha elektromos fürdőszobai fűtőpanelt akarsz használni, akkor annak érintésvédelmi előírásai is vannak. Legalább IP24 védettségű fűtőpanelt vásárolj, ahol a 4-es szám a fröccsenő víz elleni védelmet jelenti.

Hogy lesz melegvíz a fürdőben?

A melegvíz előállításához felhasznált energiahordozó lehet földgáz, elektromos áram, napenergia, geotermikus energia stb. A gázüzemű készülékek a melegvízkészítés jellege szerint lehetnek átfolyós vagy tároló rendszerűek.

Az átfolyós készülékek esetében a víz felmelegítése a csap megnyitásakor történik, így az előállított melegvíz mennyisége korlátozva van. (Ilyen készülékek az átfolyós fali vízmelegítők és a kombinált falikazánok. A tároló rendszerű vízmelegítő nagyobb melegvíz komfortot biztosítanak, hiszen az űrtartalmuknak megfelelő mennyiségű meleg vizet folyamatosan biztosítják. Így egy adott mennyiség folyamatosan rendelkezésedre áll (gázbojlerek, villanybojlerek).

Mi az a vendégfal és milyen szerepe van a fürdőszobában?

A vendégfal egyrészt a gépészeti szerelvények, csövek, vezetékek rögzítésére és eltakarására szolgál, illetve a nedves, málladozó felületű fal kiszellőztetését is biztosítani tudja az alul és felül kihagyott, zsalus szabályzókkal takart szellőző nyílásokkal.

A fürdőszoba szigetelése

Milyen legyen az alapfelület?

Az oldalfalakkal szemben támasztott legalapvetőbb elvárás, hogy alkalmasak legyenek a burkolatok felragasztására, azaz hogy a felületük sima legyen. Ezért a vakolást 1,5-2 cm vastagságban kell függőbe és síkba elkészíteni, mert csak az ilyen felületre lehet szépen felragasztani a csempéket.

Mi történik, ha nem megfelelő a vízszigetelés?

Ha a falba hatoló víz ellen nem történik kellő védekezés, a fürdőszobád szerkezetét folyamatos károsodás éri, ami megrövidíti az élettartamát. Ezért a vizesedés elleni védelemre igen nagy figyelmet kell fordítani. A nem megfelelő a vízszigetelés hatására a falak vizesedni, penészesedni fognak, felpúposodnak a festések, lepereg a vakolat, tönkremegy a burkolás és folyamatos penész jelenlétet eredményez.

A vízszigetelés lehetőségei

A vízzáró és vízelvezető rétegek a felújítás során is a helyükre kerülhetnek. Ma már számos lehetőség áll rendelkezésre, léteznek bitumenes alapanyagok, oldószeres bitumenes lemezszigetelések, kenhető, kétkomponensű, oldószermentes bitumenes bevonó anyagok, műanyag szigetelők, vízszigetelő vakolatok stb. Célszerű szakemberekre bízni a kivitelezést, ők ugyanis pontosan tudják a vízszigetelés mikéntjét.

Milyen lépésekből áll a burkolás?

  1. A fogadófelület előkészítése
  2. A kenhető vízszigetelések felvitele
  3. A megfelelő ragasztó kiválasztása - a hidegburkolati ragasztók között három kötőanyag bázisú ragasztó típust különböztetnek meg: cementes, diszperziós és reaktív műgyantát
  4. A burkolólap ragasztása
  5. Fugázás - a fugázó anyagok kiválasztásánál a fő irány a beépített burkolólaphoz való színbeli igazodás, harmonizálás

Milyen burkolatot válassz a padlóra és a falra?

Alapelv: a lehetőségeidhez mérten a burkolóanyagok minőségén semmiképpen se spórolj, hiszen hosszú éveken át szolgálni fogja a kényelmedet! A kiválasztott burkoló anyagból mindig vásárolj ráhagyással, a félretett tartalék csempék, vagy járólapok jól jöhetnek majd egy váratlan csőtörés után vagy egy darabot pótolni kell.

A burkolatok színét, mintáját alapos átgondolás és tervezés után mindig a Te ízlésed és a kiválasztott stílus szabja meg. Gondolj arra is, hogy ennek a helyiségnek is illeszkednie kell az otthonod enteriőrjébe. Még az sem mindegy, hogy milyen a csempék és padlólapok lerakási iránya. A padlólapokat lerakhatod hagyományos, hálós kötésben, vagy diagonálban – ez utóbbi pl. kifelé nyitja a teret. A falak lehetnek egyszínűek, vagy sávos megoldásúak. A vízszintes sávokkal szélesebbé tudod tenni optikailag a helyiséget, a függőlegesekkel pedig a belmagasságot növelheted.

a) A csempe

Ma már rengeteg szebbnél szebb burkolat közül választhatsz, így nem könnyű a döntés. A csempék a falfelület burkolására valók, míg a nagyobb járólapok értelemszerűen a padlóra. Ma már nemcsak a méret különbözteti meg őket egymástól, hanem egyéb technikai jellemzőik is: a járólapok terhelhetősége nagyobb (bár napjainkban léteznek olyan csempék is, amelyeket nemcsak a falra, hanem a padlóra is alkalmasak) a csempe kopásállósága általában alacsonyabb, ellenben jobban színezhető fontos a karcállóság - főként a járólapoknál figyelni kell a járólapok csúszásmentességi fokára is: fürdőszobába érdemes az A-val jelöltet választani, ez garantálja a vizes kövön, mezítláb való csúszásmentességet

b) Az üvegmozaik

Az üvegmozaik csempe univerzális mozaik burkolatot jelent. A mozaik csempe kültéri, beltéri fagyálló burkolat, amely elegáns és izgalmas megjelenést kölcsönöz a felületnek, ellenálló, bírja a terhelést, kopásálló, nem lesz a baja a lúgoktól és a savaktól, könnyűszerrel lerakható. Ráadásul a tisztítása is egyszerű.

c) Hajópadló, lambéria, fa, bambusz: természetes anyagok a fürdőszobában

A természetes anyagokból létrehozott fürdőszoba általában az egyszerűségre és a praktikumra helyezi a hangsúlyt. Milyen természetes anyagokat használhatsz a fürdőszobában? Kiváló választás a bambusz, hiszen rendkívül dekoratív, a nedvesség és a pára nem tud kárt tenni benne, nem hajlamos a vetemedésre, kemény és szívós anyag.

A fürdőszobák padlójára kerülhet faburkolat is tömörfából, mert ez a típus bírja a legjobban a fürdőszobai párás, nedves környezetet. Felhasználhatsz kezeletlen lambériát vagy hajópadlót is a fürdőd falainak, plafonjának és aljzatának burkolására, de tudd, hogy a megfelelő felületkezelés nem maradhat el!

d) Vinyl burkolatok

A vinyl padlóburkolat vízálló és karcálló, rendkívül tartós, még a nagyobb fizikai hatásoknak is ellenáll. Újra és újra könnyen lerakható, ezért akár több felújítást is megoldhatsz ugyanannak a padlóburkolatnak a lerakásával.

Létezik fahatású vinyl burkolat, amelynek az erezete szinte megszólalásig hasonlít a valódi faburkolatokhoz, míg a kőhatású vinyl burkolat mintázata és színe is annyira valóságos, hogy nehéz megkülönböztetni a valódi kőburkolattól.

e) Dekorbeton, műgyanta, vízálló festék

A mai fürdőszobai festékek jól ellenállnak a nedvességnek és a penészedésnek. Felületük könnyen tisztítható, előnyük, hogy gyakorlatilag bármilyen árnyalatot megálmodhatsz belőlük, sőt egyedi, felfestett mintával is színesítheted a látványt. A teljes vízzárást azonban a festékek többsége nem biztosítja, így a vízzel közvetlenül érintkező felületeken vagy hagyományos csempét vagy olyan fuga nélküli, egybefüggő kortárs anyagokat alkalmazhatsz, mint a dekorbeton és a műgyanta.

A műgyanta és a dekorbeton a padlóra és falra egyaránt felhordhatók, ellenállnak a baktériumoknak, penésznek, bármilyen tisztítószerrel súrolhatók. Teljes vízzárást biztosítanak, szinte bármilyen típusú burkolatra, felületre felhordhatók és egyenletes felületet képeznek. A dekorbeton a maga natúr, rusztikus felületével természetes hangulatot sugároz, a műgyanta fényessége pedig a kicsi, sötét helyiségeket is izgalmassá varázsolja.

f) Vízálló tapéta

A mosható, súrolható vinyl tapétát nyugodtan használhatod a mosdó vagy a kád mögötti falszakaszok borítására, természetesen a megfelelő felület-előkészítés után.

A fürdőszoba világítás kialakítása

A fürdőszobák általában nem rendelkeznek akkora és annyi nyílászáróval, ami biztosítaná a kellő mennyiségű fényt, ezért nagyon fontos a megfelelő világítás kialakítása. A fő fényforrás a fürdőszobában is a mennyezeti világítás, ami szórt fényt ad és az egész fürdőt megvilágítja.

Hogyan érdemes megvilágítani a fürdőszoba tükröt?

Világítás szempontjából a másik fontos hely a tükör környéke. Az ideális az, ha a tükör két oldalán vagy felette helyezel el hagyományos lámpákat, de dönthetsz a beépített spotlámpa mellett is.

Milyen egyéb extra és dekorációs fényeket használhatsz a fürdőszobában?

Csak a fantáziád (és a pénztárcád) szabhat határt a dekorációs fények használatához. - Használhatsz fény profilokat, LED-szalagokat, fürdőszobai szekrényekbe, polcokba épített lámpákat stb. Egyetlen fontos szempont, hogy bírják a magas páratartalmat, azaz legalább IP44-es védettséggel rendelkezzenek.

A fürdőszoba berendezései

Milyen lehetőségeid vannak a szaniterek elhelyezésénél?

A szaniter szó gyűjtőfogalom, amely alatt a fürdőszobai higiéniai berendezéseket értjük. Ez általában a mosdókat, WC-ket, bidéket és piszoárokat jelenti, valamint ide sorolják a kádakat és a zuhanyzókat is. Ahhoz, hogy ezeknek pontosan meg tudd határozni a helyigényét, és az egymáshoz való viszonyát, nem árt, ha kilistázod a további fürdőszobai kellékeket is mint a bútorok, alkatrészek, tükrök stb.

A csaptelepek világa

Mennyibe kerül egy csaptelep?

Attól függ milyen típusút és méretűt szeretnél. A hagyományos csaptelepek 8.000-40.000 Ft között beszerezhetők, de vannak ennél jóval drágább csaptelepek is, amelyek más-más stílust, lakberendezési designt képviselnek, esetenként extra funkciókkal ellátottak, színesek vagy antik darabok.

Hagyományos vagy az új generációs csaptelepet válassz?

A csaptelepek fejlesztése során a gyártók nem csupán a technikai kihívásokra igyekeznek válaszolni, hanem szem előtt tartják a könnyű használatot, a hosszú élettartamot és az energiatakarékosságot. Ha Te is garantáltan takarékos, környezetkímélő csaptelepet szeretnél, akkor neked egy új generációs csaptelepet ajánlunk. Ilyenek a termosztátos és az infra csaptelepek is, amelyek akár 70%-kal is több vizet képesek megtakarítani hagyományos társaikhoz képest.

Milyen mosdókagylót érdemes választani? Szimplát vagy duplát?

Többféle mosdó közül választhatsz, hiszen hatalmas termékkínálat áll a rendelkezésedre: lehet beépíthető, szekrényre/pultra ültethető, falra szerelhető vagy akár álló is. Létezik “hagyományos” mosdó, mosdótál, dupla mosdó, szimpla mosdó, szimpla mosdó tálcával, szögletes, ovális, kerámia/porcelán, üveg stb.

Zuhanykabin, fürdőkád vagy mindkettő? Esetleg zuhanytálca?

Az állandó dilemma... Ismerős, ugye? A döntésed pedig sok tényező függvénye lesz. Függ attól, hogy a fürdő alapterülete mit enged meg, hány ember használja majd a helyiséget, milyenek a fürdési szokásaitok, mennyi időt töltesz el ott.

Ha szereted a pihentető, relaxáló, illóolajos fürdőzést, akkor a kádról nem szabad lemondanod. Viszont, ha a gyors frissítő zuhanyzás híve vagy, akkor a zuhanykabin vagy a zuhanytálca jöhet számításba. A legszerencsésebb helyzetben akkor vagy, ha mindkét változatot birtokolhatod, és az aktuális kedved szerint cselekedhetsz.

Milyen kád típusok közül választhatsz?

Anyaga szerint a fürdőkád lehet:

  • Akril kád: nem hideg, mint a fém, könnyű tisztán tartani, sima, magasfényű felületének köszönhetően nehezen tapad meg rajta a szennyeződés és a vízkő, felületi karcolása nyom nélkül javítható.
  • Zománcozott lemezkád: még mindig népszerű, egyetlen hátránya, hogy ha a zománc megsérül, az alatta lévő acél azonnal rozsdásodni kezd.
  • Öntöttvas kád: anyagából adódóan igen nehéz, de a súlya miatt igen stabilak és biztonságosak. A szabadonálló, kecses lábakon nyugvó, régies öntöttvas kád uralhatja a teret.
  • Műmárvány kád: egy szintén nagyon sima felületű anyag, bár kemény és nem olyan hőtartó, mint az akril. 

Alak és forma szerint a fürdőkád lehet:

  • egyenes kádak: ez a hagyományos, fal mellé betehető kádforma. Ideális olyan helyekre, ahol szűk a tér
  • sarokkádak: kényelmesek, nagy űrtartalommal rendelkeznek
  • süllyesztett kádak
  • szabadonálló kádak
  • ülőkádak
  • aszimmetrikus kádak

A sarokkád előnyei és hátrányai:

A sarokkádak nagyon népszerűek - nem véletlenül. Legnagyobb előnye, hogy kisebb és nagyobb fürdőszobákban is elfér, két- vagy akár többszemélyes változatban is kapható, ülő résszel kiegészítve. Esztétikus, különleges, modern, exkluzív hatást kelt és optimális helykihasználást biztosit. Egyedi igények szerint alakítható, a fürdéshez szükséges kellékek tárolására is alkalmas.

Talán egyetlen hátránya van - már ha ezt hátránynak lehet nevezni. Túl sok vízre van szükség ahhoz, hogy tele töltsd: a vízmennyiség elérheti akár a 170-300 litert is.

Az akadálymentes kád

Az akadálymentes fürdési lehetőséget mindenki számára meg kell teremteni - a mozgásukban korlátozott személyek, idősek és fogyatékossággal élő személyek részére is. Megoldást jelenthet a zuhanyzó akadálymentesítése, vagy az akadálymentes kád, amelyek használatát különböző segédeszközök felszerelésével (pl: kapaszkodók, felhajtható zuhanyszékek, kádülőkék, kádba emelő berendezés, forrázásgátlóval ellátott termosztatikus csaptelepek) lehet biztosítani.

Fürdőkádak extrákkal

Ha kényeztető masszázsra vágysz fürdés közben, akkor a hidromasszázs kádat neked találták ki. Napjainkban már nem is kell egy vagyont fizetni érte, vannak egyszerűbb és olcsóbb alapváltozatai is. A kisebb-nagyobb erősségű vízsugár kinyomásával különböző masszázs funkciókat lehet elérni. A rezgések oldják a stresszt, lazítják a feszes izmokat. Mivel egy szivattyú biztosítja a víz áramlását, amit egy villanymotor működtet, az ilyen fürdőkádakat csak szakember szerelheti be.

Mennyibe kerülnek a fürdőkádak?

Mint minden fürdőszoba berendezésnél, a kádaknál is széles skálán mozognak az árak minőségtől, kiviteltől, típustól függően.

  • Kád 20.000-300.000 Ft/db
  • Előlap 15.000-60.000 Ft/db
  • Oldallap 15.000-60.000 Ft/db
  • Egyedi burkolat 40.000-50.000 Ft
  • Lefolyó 2.000-12.000 Ft/db
  • Kádajtó beszereléssel 150.000-200.000 Ft
  • Kád cseréje, beépítése 35.000-115.000 Ft
  • A szabadon álló kádak 200.000-300.000 Ft-nál kezdődnek, viszont ezeket nem kell burkolni.

Hasznos praktikus, és egyre elterjedtebb: a törölközőszárító radiátor

A törölközőszárítós radiátor nemcsak törölköző szárításra való, hanem még másik két funkciója is van. Egyrészt hozzájárul a fürdőszobád komfortjához azzal, hogy meleget ad, másrészt esztétikus kiegészítője lesz a helyiségnek. Többféle méretben kaphatóak, a legalacsonyabb radiátor 70-80 cm, a leghosszabb pedig akár 180 cm magas is lehet, ez már jelentős fűtő és szárító kapacitással rendelkezik.

A fürdőszoba bútorai

Hogyan válassz fürdőszoba bútort?

A fürdőszoba bútor legyen esztétikus, praktikus, könnyen tisztán tartható, minőségi időtálló alapanyagból készült. Rendelkezzen kellő tárolókapacitással. A bútorok alapanyagának kellően ellen kell állni a fürdőben uralkodó magas páratartalomnak, illetve víznek, ezért válassz műanyagból, fémből, üvegből és gránitból készült darabokat. A fa a víztől és a párától megdagadhat, ha nincs megfelelő felületkezeléssel ellátva.

A rendezett fürdőszoba titka - Tárolási tippek

A fürdőszobád rendezettsége csak tőled függ: a piperecikkek, kozmetikumok, sminkcuccok és törölközők elhelyezéséhez tárolókra lesz szükséged, hiszen korántsem mindegy, hogy a reggeli rohanásban mennyi értékes időt takaríthatsz meg azzal, ha átláthatóan tárolod és rendszerezed a használati tárgyakat!

Nemcsak a bútorokat, hanem minden tenyérnyi helyet ki kell használni ahhoz, hogy minden elférjen: akár az ajtó fölé is elhelyezhetsz egy nyitott polcot vagy a mosdókagyló alatti terület is jól jöhet a tisztítószerek tárolásához, ahogy a WC tartály alatti részt is “berakhatod”. Használj tároló kosarat vagy dobozokat, ahová szelektálva gyűjtheted az apró tárgyakat.

DODO Fürdőszoba felújítás

A fürdőszobai tükrök mérete, formája

A tükör a fürdőszoba egyik alapvető eleme és nem mellesleg egy dekoratív kiegészítő is. Egy szépen keretezett tükör, ami harmonizál a fürdőszobai bútorok színével, egy festmény szépségével is képes vetekedni.

Léteznek összetettebb tükrök, amelyek eleve tartalmazzák a designhoz illeszkedő lámpát. Vannak polccal ellátott variációk, amelyeken az apróbb használati tárgyaidat helyezheted el úgy, hogy mindig szem előtt legyenek. Népszerűek a tükrös szekrények is, ahol egyúttal praktikus tároló helyet is kapsz. A tükör méretét befolyásolja a rendelkezésre álló hely is.

Ha kicsi az alapterület: a panel fürdőszoba felújítása

Helytakarékos megoldások

Ha kicsi a fürdőszobád, akkor minden talpalatnyi helynek komoly értéke van. Itt kell egyszerre praktikusan, és az ergonómia szabályainak is tökéletesen megfelelve, varázslásba kezdened annak érdekében, hogy kényelmesen elférj és egy kellemes, meghitt, nyugodt atmoszférát hozz létre. Fontos, hogy ne tedd túlzsúfolttá a helyiséget, hiszen a fürdőszoba célja elsődlegesen a tisztálkodás és nem a tárolás. A falfelületek “beépítése” nyitott polcokkal, a mosdókagyló alatti vagy a WC feletti falrész polcozása nyújthat némi tárolófelületet, de egy idő után ez is kevésnek bizonyul majd. Ezért a fürdőben mindig csak azokat a holmikat tartsd, amelyekre rövid távon belül szükségetek lesz.

Mennyibe kerül egy panellakás fürdőszobájának a felújítása?

Attól függetlenül, hogy a panellakások fürdőszobái kisebbek és adott elrendezés van, itt is megvannak azok az alapvető kiadások, amelyekkel kalkulálnod kell: a burkolatok (csempe, padlóburkolat, falak festése) és a berendezések (kád, zuhanykabin, csap, mosdó / mosogató,) cseréje, a munkadíjak stb. Esetleg az alapanyagok mennyisége lesz kisebb. Az elképzeléseidnek csak a fantáziád és a pénztárcád szab határt, de a költségek terén minimum 600-800.000 Ft-ra mindenképpen számítanod kell. Az ár emelkedhet, minél drágább anyagokat és berendezéseket választasz és akár a több millió Ft-os költséget is elérheti.

Hogyan kerülheted el a leggyakoribb hibákat a fürdőszobád felújítása során?

Egyszerűen hangzik, de annál nehezebb lesz tartanod magad hozzá. Éppen ezért a legfontosabb a tervezés! Alapos, többször átgondolt, megfontolt tervezéssel, ami kiterjed az elképzeléseid pontosításától, a pénzügyi lehetőségeid feltérképezésén át, a megfelelő szakemberek kiválasztásáig. És ez még csak a folyamat eleje, aminek a későbbiekre is óriási hatása lesz.

Miért érdemes előre megtervezned a fürdőszobádat?

Ha sikerül a szakemberek bevonásával egy pontos tervet elkészítened, és az ütemezésnek megfelelően haladtok a munkával, akkor a fürdőszoba felújítása nem válik pénznyelő és idegőrlő rémálommá.

Ha Te is kényelmes, praktikus fürdőszobát szeretnél akkor itt az ideje, hogy pontosan megtervezd a felújítás lépéseit és belevágj!

További felújítással kapcsolatos útmutatók a DODO blogján:

Keresés